Volledig scherm
PREMIUM

Leopold Mozart en zijn blauwdruk voor zoonlief Wolfgang Amadeus

RecensieO ja, het is dit jaar ook een Mozartjaar. Drie eeuwen geleden kwam Leopold Mozart in Augsburg ter wereld. Hij werd in 1756 de vader van het grootste muzikale genie ooit: Wolfgang Amadeus. Het Franse label Aparté staat stil bij het jubileum en brengt een album uit met Leopolds Missa Solemnis in C, een groots opgezet liturgisch werk dat lange tijd als Missa in C, KV 115 aan zijn zoon werd toegeschreven.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Vader en zoon waren aan elkaar gewaagd als het gaat om het schrijven van kerkmuziek. Dat blijkt zonneklaar wanneer je deze bijzonder geslaagde opname van de Bayerische Kammerphilharmonie onder leiding van Alessandro De Marchi beluistert. En dan is het zo jammer dat er hier niet meer geestelijk werk is opgenomen van Leopold Mozart. Zeker met deze voortreffelijke cast. Sorry, maar met 48 minuten is dit schijfje toch echt aan de te korte kant.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Roel Dieltiens tast regelmatig de mogelijkheden van de cello af
  PREMIUM
  Luister mee

  Roel Dieltiens tast regelmatig de mogelijkhe­den van de cello af

  Op 20 oktober was het voorlopig voor het laatst live in Nederland te horen en wel in Eindhoven. Toen sloot het Orkest van de Achttiende Eeuw zijn uiterst succesvolle Don Giovanni tournee af. Weer een mijlpaal in een successtory die nu al decennia aanhoudt. Super genieten voor de vele fans, want zo intens en wervelend hoor je deze opera der opera’s zelden. Met dank ook aan de solisten en Cappella Amsterdam.
 2. ‘Wereldster’ Jordi Savall staat garant voor kleur en spanning in ‘militair oratorium’
  PREMIUM
  Recensie

  ‘Wereldster’ Jordi Savall staat garant voor kleur en spanning in ‘militair oratorium’

  Van Vivaldi’s oratorium Juditha Triumphans bestaan al best veel opnamen. Toch is deze nieuwe registratie vanuit de Parijse Philharmonie (15 oktober 2018) heel welkom. De 78-jarige dirigent Jordi Savall - volgens de NRC ‘de enige echte ‘wereldster’ in de wereld van de oude muziek’ - staat immers garant voor een uitvoering vol kleur en spanning. En dat is best een prestatie. Dit ‘Sacrum militare oratorium’ uit 1716 met zijn all-female bezetting sleept zich immers van de ene beschouwende aria naar de volgende.