Pedro I, Te Deum Credo.
Volledig scherm
PREMIUM
Pedro I, Te Deum Credo. © Naxos

Leuke tussendoortjes van Zijne Majesteit

luister meeRoyalty en muziek. Meestal beperkt het zich tot de relatie opdrachtgever en componist. Maar er zijn gekroonde hoofden die zelf muziek schreven. Zoals Frederik II de Grote van Pruisen (in de rococostijl) en Leopold I van Oostenrijk (in de barokstijl). Of Pedro I, keizer van Brazilië en leerling van Sigismund Neukomm. Zijn vroeg-romantische composities leren we kennen via de serie The Music of Brazil waarmee Naxos momenteel meeviert met tweehonderd jaar onafhankelijkheid van Brazilië.

0 reacties

  1. Ideale combi van engelachtige zang en lieftallige orgelklanken
    PREMIUM

    Ideale combi van engelachti­ge zang en lieftalli­ge orgelklan­ken

    Kerst kan op vele manieren gevierd worden. Dat is al eeuwen zo. Ook in de kloosters. Het label Château de Versailles Spectacles neemt ons met Vêpres de la Nativité pour les dames réligieuses mee naar de Parijse damesconventen uit de late zeventiende eeuw. De kloosterlijke soberheid stond een luisterrijke viering van het hoogfeest van de geboorte niet in de weg, zo bewijzen organist Nicolas Bucher, sopraan Maïlys de Villoutreys, en de vier leden van de vrouwelijke schola.
  2. Van een ‘afschuwelijk’ duistere afgrond naar hemelse sferen
    PREMIUM
    luister mee

    Van een ‘afschuwe­lijk’ duistere afgrond naar hemelse sferen

    Sommige releases hebben een wel heel bijzondere voorgeschiedenis. Neem nou deze Sarcuni uitgave van Etcetera van eind vorig jaar. Via haar nieuwe leerling Filomena Sarcuni komt de Belgische musicoloog en violiste Ann Cnop op het spoor van een muzikale voorouder van haar pupil en raakt in de ban van deze Napolitaan. De dames duiken in de materie, ontdekken door heel Europa manuscripten, en dan laat een opname door het door Cnop geleide Mechelse ensemble Le Pavillon de Musique niet lang op zich wachten.
  3. Orkest Les Siècles tekent voor lentekriebels
    PREMIUM
    Luister mee

    Orkest Les Siècles tekent voor lentekrie­bels

    Lentekriebels in de stad van de liefde. Trek de dansschoenen maar aan want hier is de nieuwe cd Les Nuits de Paris (‘Parijse nachten’). Het label Bru Zane toont aan dat Parijs in de negentiende eeuw echt niet onderdeed voor Wenen als het gaat om het predicaat ‘stad van de dans (lees: wals)’. En dan staan niet alleen de operabals centraal. Ook de muziek van de café-concerts op de boulevards doet mee. Een prikkelende rondtocht langs de voornaamste uitgaansplekken van toen is het resultaat. Van de huidige Opéra Garnier tot de Folies Bergère. Oelala!