Volledig scherm
Harold K - Mama Courage © PR

Limburg volgens Harold K

Harold Konickx zou als Willem Vissers van de Volkskrant of als Gé Reinders klinken. Dat kan kloppen, want Vissers komt uit Echt, Reinders uit Roermond en Konickx uit Susteren. Met Reinders heeft Konickx meer gemeen: ze maken liedjes in dezelfde stijl en zingen beiden in het Limburgs dialect.

Die liedjes van Konickx gaan echter meer richting kleinkunst, zo blijkt uit zijn nieuwe plaat Mama Courage, uitgebracht onder zijn artiestennaam Harold K. Konickx is een verhalenverteller, die met een beperkte orkestratie een muzikale boodschap voor het voetlicht brengt.

Mijnwerkers

Konickx liet zich inspireren door Het geluk van Limburg: het voortreffelijke boek van Marcia Luyten uit Wijnandsrade over de geschiedenis van de mijnen in het zuidelijkste deel van de provincie. Dat is vooral terug te horen in de titelsong, waarin hij het harde leven van een mijnwerkersvrouw met een groot gezin bezingt. Die krijgt dan ook nog eens een Ry Cooder-achtige, instrumentale aubade, in Mama’s waltz.

Angelo

Mooi zijn ook zijn bespiegelingen over het personage Angelo, een jeugdvriend aan de rand van de samenleving die in een aantal liedjes terugkeert. Prachtig verweeft Konickx diens verhaal met een mooie observatie over Limburg: het land waar de wegen bochtig zijn omdat ze om de kerken heen moesten worden gelegd, maar waar je wel op je bestemming komt, als je maar geduld hebt. In elk geval de mensen die daar vandaan komen, zullen wel wat voelen bij dit aparte muzikale werkstuk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Pracht en praal van Versailles schalt door de speakers
    PREMIUM
    recensie

    Pracht en praal van Versailles schalt door de speakers

    Op deze cd van Alpha vinden we een van de meest opvallende muziekstukken met een eigen historisch verhaal. Componist Jean-Baptiste Lully (1632-1687) dirigeerde zijn feestelijke Te Deum (‘U God’) zoals gebruikelijk met een stok en deed dat zo gedreven dat hij op een ongelukkige wijze met de metalen knop keihard op zijn voet stampte, gangreen opliep en daar enkele weken later aan overleed. Sindsdien hanteren dirigenten liever een stokje. Dat is een stuk lichter en eleganter.