Volledig scherm
© DG

Lisa Jacobs speelt een buitengewoon zangerige partij

recensieOp de vorige cd van violiste Lisa Jacobs (1985) vond ik het in 2015 opgerichte begeleidingsensemble The String Soloists duidelijk achterblijven in het avontuur van de drie concerten uit L'arte del violino van Pietro Locatelli. De kwalificatie 'te netjes' viel. Maar dat was toen, ruim twee jaar geleden.

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

In drie concerten van Joseph Haydn gaat Jacobs voor het label Cobra Records opnieuw de samenwerking met de Amsterdamse strijkers aan. 

Deze muziek is charmanter en minder complex zonder oppervlakkig te worden, en hier horen we duidelijk meer betrokkenheid van de begeleiders.

Delicaat

Ik snap trouwens niet dat de drie vioolconcerten niet vaker te beluisteren zijn. Neem het Eerste vioolconcert nr. 1 in C. Dat bevat niet alleen inspirerende hoekdelen maar ook een betoverend Adagio. 

Lisa Jacobs speelt hier op haar Rugieri uit 1683 een buitengewoon zangerige partij, fraai gewelfd en knap opgebouwd. Klavecinist Jan van Grootheest begeleidt haar met een delicaat luitregister, terwijl The String Soloists voor een slanke pizzicato inbreng tekenen.

Boven water

Het langste stuk op de cd is ondertussen het Derde vioolconcert in A, dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw in het Oostenrijkse Melk boven water kwam. Hier groeien soliste en ensemble qua expressie en frasering tot een hechte eenheid die tot luisteren dwíngt. 

En dat terwijl de muziek heerlijk onbekommerd voortkabbelt. Wel fijn dat het afsluitende Allegro wat ruimte voor verfrissende virtuositeit biedt.

Reputatie

De violiste bevestigt op dit in de Cunerakerk van Rhenen opgenomen album wederom haar reputatie als iemand die de uitdaging van cadensen moeiteloos aangaat. We horen met plezier hoe zij telkens weer een eigen signatuur weet te communiceren zonder buiten de stijlconventies te treden.

Wat zou het mooi zijn haar eens te beluisteren tijdens het vrije improviseren in een van Mozarts vijf vioolconcerten. Wie weet, misschien zit ook dat er binnenkort wel aan te komen!?

Lisa Jacobs speelt zaterdagmiddag vanaf 13.30 uur in boekhandel Het Colofon in Arnhem. Een optreden in het kader van de promotieactie 'Aangenaam Klassiek'.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.