Volledig scherm

Malinese wondermuziek postuum onthuld

RECENSIE - De in 1974 geboren Malinees Vieux Kanté was blind bij zijn geboorte. Terwijl de rest van het gezin aan het werk was, luisterde hij naar de radio en probeerde hij wat hij hoorde na te spelen op de kamalé ngoni, de zessnarige jongemannenharp die hij van zijn broer leende.

Kante bleek een groot talent op het instrument en verbreedde de reikwijdte ervan door hem naar twaalf snaren uit te breiden. Daardoor kon hij aan de traditionele Malinese en Afrikaanse blues ook invloeden van jazz toevoegen.

Clubcircuit
De Malinees werd ontdekt in het clubcircuit, trok naar Europa waar hij onder andere met onze eigen Hans Dulfer muziek opnam en werkte ook thuis aan opnamen. Die zagen echter nooit het licht, tot nu. Op The Young Man's Harp is een virtuoze muzikant te horen wiens muziek basaal is, maar sprankelt, door zijn verbluffende snarenspel.

Overleden
Jammer dat hij het zelf niet meer mag meebeleven. Vlak na de opnamen van wat een cassette had moeten worden, in 2005, overleed Kante, nog geen dertig jaar oud. Aan hem is een groot talent verloren gegaan.