French Cello
Volledig scherm
PREMIUM
French Cello © CD-cover

Marc Coppey: fakkeldrager van de Franse cellotraditie

Luister MeeIn de negentiende eeuw maakte de cello een regelrechte opmars in de concertzaal en de salon. Vooral in Frankrijk tekenden diverse generaties spelers voor een briljante traditie, gevoed vanuit het Parijse conservatorium. Eén van de huidige fakkeldragers is Marc Coppey (1969), ooit protégé van legendarische musici als Menuhin en Rostropovitsj. Voor het Duitse label Audite nam deze Straatsburger enkele van de mooiste stukken uit het Franse romantische repertoire op.

0 reacties

 1. ‘Pruisisch blauw’ vervaagt niet maar mag best wat langer duren
  PREMIUM

  ‘Pruisisch blauw’ vervaagt niet maar mag best wat langer duren

  Net als veel van zijn familieleden was Frederik II de Grote (1712-1786) vaak op het slagveld te vinden. Maar de vrijgezelle koning van Pruisen had ook een culturele kant. Als verlicht despoot discussieerde hij met de filosoof Voltaire om zich vervolgens zolang zijn gebit dit toeliet te ontspannen op de dwarsfluit. Op de nieuwe cd Prussian Blue: Flute Music at the court of Frederick the Great van het label Hänssler Classic horen we wat hij zoal speelde en zelf componeerde.
 2. Brits duo bijt zich vast in pure schoonheid
  PREMIUM
  Luister mee

  Brits duo bijt zich vast in pure schoonheid

  Rachel Podger (1968) kennen we natuurlijk als de barokvioliste die voor Channel Classics een meesterlijke nieuwe visie op de complete Mozartsonates presenteerde. Zij ging met klavierspeler Christopher Glynn (1974) zelfs onvoltooide vioolwerken van Amadeus te lijf (zie de aflevering van 28 juli 2021). Nu stoot zij door richting Beethoven en het resultaat is net zo verfrissend. Glynn is wederom de muzikale partner en begeleidt haar op een Érardvleugel uit 1840.