Marietta Petkova
Volledig scherm
PREMIUM
Marietta Petkova © PR

Marietta Petkova boort gevoelige lagen aan

luister meeOp 5 februari 2020 mocht ik het Debussy-recital van pianiste Marietta Petkova op de etage van Het Colofon in Arnhem inleiden en tussentijds van commentaar voorzien. Haar levenspartner en opnameleider Leo de Klerk moest toen vanwege zijn ziekte beneden blijven. Niemand kon toen vermoeden dat hij in het najaar zou overlijden en de pianiste door Covid-19 voorlopig niet meer live te horen zou zijn.

0 reacties

 1. Eregalerij met ‘opa van de blokfluit’ en ander moois
  PREMIUM

  Eregalerij met ‘opa van de blokfluit’ en ander moois

  Deze maand is het 500 jaar geleden dat de belangrijkste componist vóór Bach overleed. Warner Classics eert de Henegouwer Josquin des Prez met een 34 cd’s tellende box die niet alleen hem, maar ook zijn collega’s uit de late Middeleeuwen en de vroege Renaissance centraal stelt. Zo komen we Ockeghem, Obrecht, Willaert, De la Rue, Lassus, en andere prominenten van de Franco-Vlaamse School tegen. Warner Classics put daarbij uit de rijke erfenis van HMV, samen met Harmonia Mundi (denk aan de input van René Clémencic) ooit dé gangmaker bij het opwaarderen van middeleeuws muzikaal erfgoed.
 2. Koninklijke muziek met een kus en een traan
  PREMIUM
  luister mee

  Koninklij­ke muziek met een kus en een traan

  De Duitse componist Händel schrijft beroemde muziek om de Britse koningen George I en George II te plezieren. Dat zijn twee omhoog gevallen Welfen - vader en zoon - uit Hannover, die vanaf 1714 de Engelse troon bezetten. Maar ook Telemann blijkt een lijntje met het nieuwe koningshuis te hebben. En dat is minder bekend. Het label CPO werpt met de cd Cantatas for the Hanoverian Kings of England voor het eerst licht op drie koninklijke muziekstukken van de bekendste componist uit het midden van de achttiende eeuw. Die dateren trouwens uit de Zevenjarige Oorlog (1756-1763), toen Centraal-Europa voor de zoveelste keer in brand stond.