Albumcover Smyth: The Prison van Ethel Smyth.
Volledig scherm
PREMIUM
Albumcover Smyth: The Prison van Ethel Smyth. © DG

Meeleven met de laatste uren van een onschuldige gedetineerde

luister meeZo dicht in de buurt van Internationale Vrouwendag (8 maart) ligt de keuze voor een cd van een componiste voor de hand. Centraal staat vandaag de Britse Dame Ethel Mary Smyth (1858-1944). Zij ging tegen de zin van haar vader in Leipzig studeren, vocht mee in de women’s lib en werd later een bekende biseksuele societyfiguur. 

0 reacties

 1. Waterlanders liggen op de loer in luisterrijke nieuwe ‘Matthäus-Passion’
  PREMIUM
  luister mee

  Waterlan­ders liggen op de loer in luisterrij­ke nieuwe ‘Mat­thäus-Passion’

  Afstand houden maakt het zingen en begeleiden van de Matthäus-Passion er niet makkelijker op. Dat onderkent ook de bekende Bachdirigent Hans-Christoph Rademann (1965). Maar hij benadrukt dat zijn solisten en de leden van de Gaechinger Cantorey in november 2020 bepaald vleugels kregen van het feit dat ze überhaupt tijdens de lockdown ‘even’ een opname in het Duitse Ludwigsburg mochten maken. Het label Accentus Music voegt vlak voor Pasen een parel toe aan de omvangrijke passiediscografie.
 2. ‘Parijs Stabat Mater’ van Haydn als kers op de taart
  PREMIUM

  ‘Parijs Stabat Mater’ van Haydn als kers op de taart

  De serie is nu compleet en wat een prachtcyclus is het geworden. Het label Aparté legt er eer mee in. Julien Chauvin (1979) en zijn Le Concert de la Loge combineren de Parijse symfonieën van Franz Joseph Haydn met werken van bijzondere collega’s uit de Franse cultuurmetropool en dat zorgt iedere keer weer voor verrassende perspectieven. Zeker ook als het gaat om de aanvullende vocale items. De musici besluiten de cyclus met een vijfde (dubbel)album waarop de Parijse versie uit 1781 van Haydns Stabat Mater van 1767 centraal staat in combinatie met de symfonieën nrs. 84 en 86.
 1. 20 doden bij bombardement op Gazastrook
  Play

  20 doden bij bombarde­ment op Gazastrook

 2. Rutte belooft nieuwe bestuurscultuur
  Play

  Rutte belooft nieuwe bestuurs­cul­tuur