Philipp Fahrbach.
Volledig scherm
PREMIUM
Philipp Fahrbach. © PR

Met de familie Fahrbach al walsend door de volière

luister meeBenieuwd naar welke muziek onze voorouders luisterden op een zomerse zondagmiddag bij de plaatselijke muziekkiosk, zo’n anderhalve eeuw geleden? Vaak naar operapotpourri’s voor blaasorkesten, soms naar de familie Strauss. Maar zeker ook naar de Unterhaltungsmusik van de Fahrbachs. Vader en zoon Philipp Fahrbach - in de loop der jaren danig onder gestoft - maken nu hun ‘comeback’ bij het label CPO (in coproductie met BR Klassik). Ja, waar anders? CPO is immers als geen ander gespecialiseerd in het schatgraven in het klassieke genre.

0 reacties

 1. Een dagje Versailles met Carl Stamitz: da's pas genieten
  PREMIUM
  luister mee

  Een dagje Versailles met Carl Stamitz: da's pas genieten

  Van Carl Stamitz (1745-1801) verschijnt ook steeds meer op cd. Terecht: de Mannheimer wist destijds heel West-Europa met zijn muziek te betoveren. Zo speelt hij samen met de jonge Beethoven in Den Haag bij het stadhouderlijk paar Willem V en Wilhelmina van Pruisen en schotelt hij Lodewijk XV en diens aangetrouwde kleindochter, de jonge dauphine Marie-Antoinette, in Le Jour Variable zíjn visie op een dagje Versailles voor. Hóe dat verloopt, laat dit nieuwe album van CPO horen.
 2. Thomas Oliemans stapt als een echte gentleman in het Franse chanson
  PREMIUM
  luister mee

  Thomas Oliemans stapt als een echte gentleman in het Franse chanson

  Franse chansons zijn hot, hot, hot. Ou-là-là. Ook nu de Tour de France alweer drie maanden achter ons ligt. Maar kan een klassieke zanger zijn ei in dit genre kwijt? Peut-être non. Maar bariton Thomas Oliemans staat zijn mannetje en doet zijn uiterste best. Ik aarzel echter volmondig met het label Channel Classics Formidable! in te stemmen. Ondanks de verrassende link met de serieuze Franse muziek die dit album echt een meerwaarde geeft.
 3. Half om half kerstalbum geeft markante durfal verrukkelijke upgrading
  PREMIUM

  Half om half kerstalbum geeft markante durfal verrukke­lij­ke upgrading

  Bestaat er zoiets als een kerstalbum half om half? Jazeker, het Duitse label Audite combineert een aantal voor kerstavond bestemde instrumentale Pastorella's - met een belangrijk aandeel voor het orgel en het hakkebord - met diverse versies van het algemenere Salve Regina (Latijnse antifoon voor Maria). Voor de helft dus geschikt voor het kerstfeest, deze uitgave. Maar wel rijkelijk gevuld met stuk voor stuk wereldpremières van de Oostenrijker Gregor Joseph Werner (1693-1766).