Volledig scherm
PREMIUM

Met Finzi waan je jezelf in Downton Abbey

RECENSIEVan het Vioolconcert in b, opus 61 van Edward Elgar (1857-1934) bestaan genoeg opmerkelijke opnamen. Er is zelfs een oude registratie waarop de componist de jonge Yehudi Menuhin dirigeert.Toch is er voldoende bestaansrecht voor het nieuwe album van de Chinese violist Ning Feng op Channel Classics. En wel omdat Elgars werk uit 1909-1910 (ten doop gehouden door niemand minder dan Fritz Kreisler) wordt gekoppeld aan het minder bekende, zestien jaar later geschreven Vioolconcert van Gerald Finzi (1901-1956), de componist die we op 13 oktober ook al in deze rubriek ontmoetten.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Wat een geweldig stuk, dat Finzi-concert, hier gespeeld in de reconstructie uit 1999 van de zoon van de componist. Het lange tweede deel straalt een herfstige melancholie uit die de luisteraar niet onberoerd laat. Wat een rust en uitdrukkingskracht ook. Daarna volgt een in quasi klassieke stijl genoteerde, zeer beknopte finale. Ineens waan je jezelf in een aflevering van Downton Abbey.

De muziek doet denken aan Benjamin Britten in zijn meer traditionele momenten. Een ding is zeker: dit slotdeel zal zeker een breed publiek aanspreken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Nieuwe effecten uit vertrouwde partituren?
  PREMIUM
  Luister mee

  Nieuwe effecten uit vertrouwde partituren?

  Hij maakte in 2013 bij Sony zijn prestigieuze cd-debuut met de vijf complexe laatste pianosonates van Ludwig van Beethoven. En op 9 februari 2020 - in het begin van het Beethovenjaar - komt hij met twee van die late Beethovensonates voor het eerst optreden in de vermaarde Amsterdamse serie Meesterpianisten. Ondertussen heeft hij de afgelopen twee jaren op drie verschillende locaties de resterende 27 pianosonates opgenomen. Dat resulteerde in een nieuwe box met negen cd’s die nu verkrijgbaar is.