Volledig scherm
PREMIUM

Met Finzi waan je jezelf in Downton Abbey

RECENSIEVan het Vioolconcert in b, opus 61 van Edward Elgar (1857-1934) bestaan genoeg opmerkelijke opnamen. Er is zelfs een oude registratie waarop de componist de jonge Yehudi Menuhin dirigeert.Toch is er voldoende bestaansrecht voor het nieuwe album van de Chinese violist Ning Feng op Channel Classics. En wel omdat Elgars werk uit 1909-1910 (ten doop gehouden door niemand minder dan Fritz Kreisler) wordt gekoppeld aan het minder bekende, zestien jaar later geschreven Vioolconcert van Gerald Finzi (1901-1956), de componist die we op 13 oktober ook al in deze rubriek ontmoetten.

0 reacties

 1. Deze ‘Opstanding’ gaat de historie in als schot in de roos
  PREMIUM
  luister mee

  Deze ‘Opstanding’ gaat de historie in als schot in de roos

  Is er een passie waarin ook de vrouwen nog iets te zeggen hebben? Zeker, in zijn uit 1708 stammende La Resurrezione (‘De Opstanding’) voert Händel niet alleen de evangelist Johannes, de gevallen duivelse aartsengel Lucifer en nog een andere engel ten tonele maar ook Maria Magdalena en Maria van Cleophas. We komen ze tegen op de dagen tussen Jezus’ kruisdood en verrijzenis. Met dank aan het label Linn Records uit Glasgow.
 2. Marc Coppey: fakkeldrager van de Franse cellotraditie
  PREMIUM
  Luister Mee

  Marc Coppey: fakkeldra­ger van de Franse cellotradi­tie

  In de negentiende eeuw maakte de cello een regelrechte opmars in de concertzaal en de salon. Vooral in Frankrijk tekenden diverse generaties spelers voor een briljante traditie, gevoed vanuit het Parijse conservatorium. Eén van de huidige fakkeldragers is Marc Coppey (1969), ooit protégé van legendarische musici als Menuhin en Rostropovitsj. Voor het Duitse label Audite nam deze Straatsburger enkele van de mooiste stukken uit het Franse romantische repertoire op.