Volledig scherm
PREMIUM

Met Finzi waan je jezelf in Downton Abbey

RECENSIEVan het Vioolconcert in b, opus 61 van Edward Elgar (1857-1934) bestaan genoeg opmerkelijke opnamen. Er is zelfs een oude registratie waarop de componist de jonge Yehudi Menuhin dirigeert.Toch is er voldoende bestaansrecht voor het nieuwe album van de Chinese violist Ning Feng op Channel Classics. En wel omdat Elgars werk uit 1909-1910 (ten doop gehouden door niemand minder dan Fritz Kreisler) wordt gekoppeld aan het minder bekende, zestien jaar later geschreven Vioolconcert van Gerald Finzi (1901-1956), de componist die we op 13 oktober ook al in deze rubriek ontmoetten.

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

Wat een geweldig stuk, dat Finzi-concert, hier gespeeld in de reconstructie uit 1999 van de zoon van de componist. Het lange tweede deel straalt een herfstige melancholie uit die de luisteraar niet onberoerd laat. Wat een rust en uitdrukkingskracht ook. Daarna volgt een in quasi klassieke stijl genoteerde, zeer beknopte finale. Ineens waan je jezelf in een aflevering van Downton Abbey.

De muziek doet denken aan Benjamin Britten in zijn meer traditionele momenten. Een ding is zeker: dit slotdeel zal zeker een breed publiek aanspreken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.