luister mee
Volledig scherm
PREMIUM
luister mee © Eigen foto

Molenaarszoon Simon Brixi terecht voor het voetlicht gehaald

luister meeMet name in de achttiende eeuw staat Bohemen (het tegenwoordige Tsjechië) centraal als broedplaats voor muzikaal talent. Hele generaties muzikanten zwermen over Europa uit. Maar molenaarszoon en gesjeesd rechtenstudent Simon Brixi (1693-1735) blijft in Praag. Hij is de vader van de niet helemaal vergeten componist en organist Franz Xaver Brixi. Zelf blijft Brixi senior tot op de dag van vandaag een grote onbekende. Het label Supraphon bewijst in de interessante serie Music from Eighteenth-Century Prague dat dit onterecht is door een mooie collectie kerkmuziek (79 minuten!) voor te stellen.

0 reacties

 1. Deze vierhandige Mozart is prima voor je korte termijn geheugen en IQ
  PREMIUM
  Luister mee

  Deze vierhandi­ge Mozart is prima voor je korte termijn geheugen en IQ

  Corona en muziek: dan denk je in eerste instantie aan de relaxte, verstrooiende, amusante en vooral bemoedigende televisiebijdragen van Danny Vera, Orgel Joke en Trijntje Oosterhuis (de volgorde is willekeurig). Nu de pandemie geluwd is, stapt het Piano Duo Scholtes en Janssens in hun voetsporen. Dat ontdekte ik 13 januari op LinkedIn. Sinds afgelopen maandag doen de pianisten tien Nederlandse ziekenhuizen aan met hun Hart onder de Riem concerttournee. 23 Januari is het Catharina Ziekenhuis Eindhoven aan de beurt met dat dankjewel voor de zorgmedewerkers in de coronajaren. Fijn toch?
 2. Dit is Mozart zoals we hem het liefste horen
  PREMIUM
  luister mee

  Dit is Mozart zoals we hem het liefste horen

  Natuurlijk kent Nederland meer pianospelende duo’s dan alleen de gebroeders Jussen. Iets ouder van leeftijd is de formatie Thomas Beijer (1988) - begin dit jaar winnaar van de Nederlandse Muziekprijs - en Nicolas van Poucke (1992). Waar de twee Jussens op de glamourtoer gaan en uit hun kindertijd nog steeds het aura van troetelfiguren om zich heen dragen (positief bedoeld trouwens), zijn hun collega’s duidelijk twee verschillende individuen die zich vinden in een gemeenschappelijk levensdoel: vanuit je diepste innerlijk muziek maken.