Jacques Thibaud String Trio speelt Mozart.
Volledig scherm
PREMIUM
Jacques Thibaud String Trio speelt Mozart. © Audite

Mozarts hoge eisen zijn gesneden koek voor het Jacques Thibaud String Trio

Dankzij de uit Leiden afkomstige baron Gottfried van Swieten (1733-1803) leerde Wolfgang Amadeus Mozart de kunstige fuga’s van zijn illustere voorganger Johann Sebastian Bach kennen, waarderen en absorberen. Dat gebeurde vanaf 1782 in Wenen en wel op de zondagse muziekbijeenkomsten bij de adellijke diplomaat thuis.

0 reacties

 1. Op wereldavontuur met een operettecomponist
  PREMIUM
  Luister mee

  Op wereldavon­tuur met een operette­com­po­nist

  Feestdagen, kerstvakantie: dan is het ook lekker om eens met een goed boek op de bank te duiken. Zeker wanneer je de mogelijkheid hebt om tegelijkertijd te luisteren naar muziek die door zo’n literair hoogstandje is geïnspireerd. Naxos helpt een handje. Bij dit label verscheen onlangs de toneelmuziek Die Reise um die Erde in 80 Tagen van niemand minder dan Franz von Suppé (1819-1895). Opnieuw een wereldpremière.
 2. Van een ‘afschuwelijk’ duistere afgrond naar hemelse sferen
  PREMIUM
  luister mee

  Van een ‘afschuwe­lijk’ duistere afgrond naar hemelse sferen

  Sommige releases hebben een wel heel bijzondere voorgeschiedenis. Neem nou deze Sarcuni uitgave van Etcetera van eind vorig jaar. Via haar nieuwe leerling Filomena Sarcuni komt de Belgische musicoloog en violiste Ann Cnop op het spoor van een muzikale voorouder van haar pupil en raakt in de ban van deze Napolitaan. De dames duiken in de materie, ontdekken door heel Europa manuscripten, en dan laat een opname door het door Cnop geleide Mechelse ensemble Le Pavillon de Musique niet lang op zich wachten.
 3. Mozartcuriositeiten op bijzondere instrumenten
  PREMIUM
  Luister mee

  Mozartcuri­o­si­tei­ten op bijzondere instrumen­ten

  Dat Mozart een van de veelzijdigste componisten ooit is, zal niemand ontkennen. Maar weten we eigenlijk wel waarmee hij zich zo in de marge bezighield? De Franse toetsenist en dirigent Louis-Noël Bestion de Camboulas (1989) stapte onder meer het muziekinstrumentenmuseum van de Philharmonie de Paris binnen en zet in zijn dubbelalbum An Unexpected Mozart voor Harmonia Mundi en Stradivari Musée de la Musique wat opvallende juweeltjes achter elkaar.