Jacques Thibaud String Trio speelt Mozart.
Volledig scherm
PREMIUM
Jacques Thibaud String Trio speelt Mozart. © Audite

Mozarts hoge eisen zijn gesneden koek voor het Jacques Thibaud String Trio

Dankzij de uit Leiden afkomstige baron Gottfried van Swieten (1733-1803) leerde Wolfgang Amadeus Mozart de kunstige fuga’s van zijn illustere voorganger Johann Sebastian Bach kennen, waarderen en absorberen. Dat gebeurde vanaf 1782 in Wenen en wel op de zondagse muziekbijeenkomsten bij de adellijke diplomaat thuis.

0 reacties

 1. Spitsvondig hobospel schudt strijkers even flink wakker
  PREMIUM
  luister mee

  Spitsvon­dig hobospel schudt strijkers even flink wakker

  Fiesta Boccherini. Als ik dat lees dan denk ik: olé! Maar als je vervolgens de eerste tracks luistert van dit nieuwe album van Aliud Records blijkt het allemaal best mee te vallen. Van die ‘veelbelovende’ Spaanse pepers op de cover merk ik niets in het spel van The Northern Consort, waarvan de naam op diezelfde hoes ook nog eens verkeerd gespeld wordt. Maar in dit geval loont het om niet meteen af te haken. Want hoe vaak krijg je nu een collectie strijkkwintetten in wisselende bezettingen voorgeschoteld? En muzikaal gaat het hier uiteindelijk redelijk crescendo.
 2. Lisette Oropesa levert knap werk maar van teamwork is geen sprake
  PREMIUM
  luister mee

  Lisette Oropesa levert knap werk maar van teamwork is geen sprake

  Op 10 mei won ze bij de International Opera Awards net nìet de onderscheiding Female Singer of the Year. Maar god, wat kan deze sopraan zingen. De moeilijkste loopjes, de mooiste versieringen en de hoogste noten: Lisette Oropesa, de 38-jarige Cubaans-Amerikaanse coloratuurspecialiste, draait er haar hand niet voor om. Je staat regelmatig perplex van Ombra Compagna (‘Metgezel schaduw’), haar eerste solo-cd met concertaria's voor PentaTone Music. Maar of de sopraan in Mozarts ‘losse’ meesterwerken voor de bühne (meestal vriendendiensten voor de beste zangeressen van zijn tijd) gevoelige snaren weet te raken?