Les Apaches
Volledig scherm
PREMIUM
Les Apaches © PR

Muzikale hoogstandjes van een vrijgevochten mannenclub

Luister meeVan dit album word ik om meerdere redenen heel blij. Pianist Maurice Lammerts van Bueren en sopraan Ellen Valkenburg hebben voor de release ‘Les Apaches’ (uitgave Zefir Records) een juweel van een programma samengesteld. Zij concentreren zich op de culturele uitingen van De Apachen, een door veel klassieke fans vergeten vriendengroep uit het Parijs van de ‘Belle Époque’. 

0 reacties

 1. Een exuberante hymne aan de vrouwelijke schoonheid
  PREMIUM
  2

  Een exuberante hymne aan de vrouwelij­ke schoonheid

  Zoals veel van zijn collega’s is dirigent Christophe Rousset na de pandemie als vanouds een bezige bij. Afgelopen maand toerde hij nog met zijn orkest Les Talens Lyriques en het Nederlands Kamerkoor door ons land om Bachs Weihnachtsoratorium uit te voeren en nu ligt zijn nieuwste dubbelalbum op de schappen. Als gelauwerd expert in Franse hofmuziek leidt Rousset voor het prestigieuze label Château de Versailles Spectacles een prima cast in Lully’s tragédie lyrique Psyché uit 1678, het jaar van de Vrede van Nijmegen. Een exuberante hymne aan de vrouwelijke schoonheid, waaraan ze in het koninklijk slot van Versailles destijds geen gebrek hadden.
 2. Een operarecital om smoorverliefd op te worden
  PREMIUM
  Luister mee

  Een operareci­tal om smoorver­liefd op te worden

  Op 2 juni 2021 noemde ik haar in deze rubriek al een wereldstem. Nu PentaTone Music haar tweede soloalbum uitbrengt, kan ik alleen maar verder jubelen. Van Mozarts concertaria’s is Lisette Oropesa overgestapt op het puur belcanto uit de opera’s van Rossini en Donizetti en gelukkig zijn de coaching en de samenwerking met de dirigent dit keer helemaal tiptop. Op eigen verzoek mag de 39-jarige Cubaans-Amerikaanse sopraan zich uitleven in Franse aria’s van Italiaanse componisten.
 1. Sprookjesachtige natuurgeluiden van een Afro-Amerikaanse kanjer
  PREMIUM
  Luister mee

  Sprookjes­ach­ti­ge natuurge­lui­den van een Af­ro-Amerikaan­se kanjer

  Haar ster stijgt nu haar oeuvre geleidelijk bekender wordt. Florence Beatrice Price (1887-1953) was de eerste Afro-Amerikaanse componiste van wie een compositie op de lessenaars van een ‘wit’ orkest kwam te liggen. We schrijven 1933. Maar veel van haar muziek heeft ze zelf nooit horen uitvoeren. Op het label Naxos wordt die ereschuld in de serie American Classics met verve ingelost.
 2. Knap in elkaar geknutseld oratorium met ‘wurstfagot’
  PREMIUM
  Luister mee

  Knap in elkaar geknutseld oratorium met ‘wurstfagot’

  Een echt groot kerstoratorium heeft de vroege baroktijd, ondanks de inmiddels weer regelmatig uitgevoerde Weihnachtshistorie van de 350 jaar geleden overleden Heinrich Schütz, niet opgeleverd. Dat kwam er pas in 1734, met dank aan Bach. Maar wat niet is, kan nog komen. Dat blijkt wel uit de nieuwste uitgave van het Belgische Ricercar. Daar is door Jérôme Lejeune, met muziek van twaalf componisten uit de zeventiende eeuw - waaronder Schütz - op een knappe wijze een denkbeeldig oratorium in twee delen in elkaar geknutseld.