Volledig scherm

Nalatenschap Orbison is goudmijn

RECENSIE - Gek is dat: ik ben nu al ouder dan Roy Orbison ooit is geworden. Nog maar 52 was-ie toen hij in 1988 overleed. Zijn prachtige comebackplaat Mystery girl moest nog uitkomen. Maar eigenlijk is Orbison niet weg, nooit weggeweest ook.

Veel van de liedjes die hij bij leven en welzijn zong, zijn onsterfelijk en veroveren voortdurend nieuwe generaties. Een goudmijn is de uitgebreide catalogus van de Texaan, met die onvergankelijke klassiekers als Only the lonely, In dreams en Oh, pretty woman. Niet alleen in artistiek opzicht, trouwens, ook commercieel.

Heruitgave
Zoons Wesley (van zijn eerste, verongelukte vrouw Claudette) en Alex en Roy jr. (van zijn tweede, in 2011 overleden vrouw Barbara Wellhöner Jakobs) exploiteren de nalatenschap van pa volop. Dat leverde vorig jaar de ontdekking op van een verloren gewaand album uit 1969 – One of the lonely ones – en de heruitgave van de albums uit zijn minder succesvolle periode bij MGM. En voor de heruitgave van Mystery girl poetsten de jongens een paar jaar geleden een uit 1988 stammende demotrack – The way is love – op, met mager resultaat, overigens.

Champions League
Op de drie cd’s tellende Collected is van dat soort bijzonderheden ook het een en ander te vinden. Het is niet allemaal even geslaagd, maar daar staat genoeg tegenover dat nog eens duidelijk maakt waarom Orbison tot de Champions League van de rock ’n roll behoort. Niet alleen het repertoire uit de jaren vijftig en zestig bewijst het, ook in de jaren tachtig, als hij via de Traveling Wilburys de weg omhoog weer vindt, is Orbison op zijn best. Zoals in duet met kd lang op Cryin’, maar ook in het met Jeff Lynne en Tom Petty geschreven California blue.

Hartzeer
De man die het een en ander meemaakte in zijn leven - niet alleen een echtgenoot die verongelukte, maar zijn oudste zoons Roy DeWayne en Tony kwamen ook nog om het leven bij een brand – en die als geen ander hartzeer voelbaar maakte met zijn stem is een artiest met wie de luisteraar zich kan identificeren.