Volledig scherm
Cappella Amsterdam en Daniel Reuss - Arvo Pärt, Kanon Pokajanen © PR

Ontmoeting met de eeuwigheid duurt een uur

RECENSIE - Na het recente succes met de Missa Solemnis in (onder meer) Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen, komt de Cappella Amsterdam opnieuw naar Gelderland. Op 3 november zingt het bekende kamerkoor uit onze hoofdstad onder leiding van Daniel Reuss in de Nijmeegse Vereeniging het grootste gedeelte van de in 1998 geschreven Kanon Pokajanen ('Kanon van Berouw') van Arvo Pärt. Daarna volgen in het Gelderse nog optredens in Beek-Ubbergen (5 november) en Lochem (6 november).

Subsidie
De tournee wordt voorafgegaan door de release in Amsterdam op 2 november van de nieuwe cd die van dit bijzondere koorproject is gemaakt. Een productie voor het label Harmonia Mundi - op basis van crowdfunding - die nu al geschiedenis schrijft.

Wanneer Cappella Amsterdam er namelijk niet in slaagt de twee maanden oude intrekking van de subsidie van het Fonds Podiumkunsten terug te laten draaien, kan het voor het kamerkoor weleens einde oefening betekenen. In december komt er waarschijnlijk meer duidelijkheid over de toekomst.

Beklemmende muziek
Volgens Reuss valt het publiek tijdens de live uitvoeringen van de Kanon Pokajanen helemaal stil. Ik kan me dat na het beluisteren van de cd goed voorstellen. Dit is beklemmende muziek die je in deze uitvoering meteen bij de strot grijpt. De met zonden beladen mens staat centraal met zijn boetedoening in woorden en klanken uit de Slavische traditie. En dan is daar als afsluiting van de aanroepingen ook telkens weer het bidden om de voorspraak van de Heilige Maagd Maria ('Meest pure Moeder van God').

Doortocht
Ook de tijd staat stil bij zoveel serene gezang. Knap zoals Cappella Amsterdam schijnbaar zonder moeite een spanningsboog van een uur weet op te bouwen. Een boog die begint met de doortocht van de Israëlieten door de Rode Zee, terwijl de farao van Egypte hen op de hielen zit (Ode I), en die eindigt met een uitgebreid slotgebed.

Deze fascinerende, een uur durende ontmoeting met de eeuwigheid is trouwens ruim een jaar geleden al vastgelegd. Met gelukkig net niet teveel galm. Waar? In een midden in de onrustige Amsterdamse uitgaansscene op de Wallen gelegen oaseplek: de Waalse Kerk (in het boekje abusievelijk Vaalse Kerk genoemd).

Concerten van 2 t/m 11 november 2016 & 9 april 2017. CD-release eind oktober/begin november 2016. Meer informatie over de concerten en de cd kun je vinden op www.cappellaamsterdam.nl