Ook 'Christus' maakt zijn opwachting tijdens memorabele Milanese avond

RecensieDirigent Riccardo Chailly zette in 2015 bij zijn aantreden in de Scala van Milaan als opvolger van Daniel Barenboim meteen de opera op het repertoire die Verdi in 1845 voor dit theater had geschreven en die daar sinds 1865 niet meer gespeeld was. Met de Russische diva Anna Netrebko in de titelrol sloeg Giovanna d'Arco ('Jeanne d'Arc') in als een bom.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
Volledig scherm
© PR

De begin december 2015 genoteerde première, tevens de opening van het culturele seizoen, was trouwens een kwestie van topsecurity: in het Milanese centrum werden zware rellen verwacht.

Gelukkig viel het uiteindelijk nogal mee. Maar in de omgeving liepen wel honderden agenten rond om zo'n 2.000 operabezoekers een ontspannen avondje uit te bezorgen.

Deze Blu-ray van Decca toont overigens een van de andere speelavonden (23 december 2015), toen Carlo Álvarez wél de rol van de vader van Jeanne vertolkte (hij ontbrak op de première).

Kathedraal

De regie van van het Belgisch-Franse duo Moshe Leiser en Patrice Caurier presenteert de opera in volle glorie met herinneringen aan de Middeleeuwen (de geheel in goud gehulde koning en het kuras van Jeanne) en de tijd van Verdi. Centraal staat de relatie tussen Jeanne en haar vader. Het bed in de slaapkamer van de Maagd van Orléans blijft de hele voorstelling zichtbaar en deelt zelfs het podium met de kathedraal van Reims. 

Indrukwekkend is het toneelbeeld tijdens Tu sei bella wanneer het grote vaandel wordt getoond. Nog meer kippenvelmomenten? De veldslagscène na het a capella gezongen trio, Jeanne te midden van de duivels, en de kroning in Reims tegen het decor van de kathedraal met de koning op zijn ros. Trouwens, ook 'Christus' maakt nog even zijn opwachting. Compleet met kruis.

Mekka

Toch zijn het de zinderende muziek van de jonge Verdi en de vocale prestaties die alle aandacht opeisen. Plezierige bijkomstigheid: voor de uitvoering maakt Chailly gebruik van de editie uit 2008 waarin onder meer alle cabaletta's compleet (dus met herhaling!) zijn opgenomen.

Ster is Anna Netrebko die zich volledig op haar partij stort. Dat schotelt ons een intense, soevereine vertolking voor. Ongelofelijk mooi ook. Eén van de vele hoogtepunten is de aria uit de eerste akte (met het Mariabeeld), gevolgd door het onbegeleide trio met Francesco Meli en Carlos Álvarez. Hier hoor je echt dat je in het mekka van de opera bent. Net als in de soloscène en het 'koningsduet' in de tweede akte.

Karaktervol

Laatstgenoemde zanger, die in deze heftige opera zijn dochter aan de Engelsen verraadt, imponeert met een grote karaktervolle stem die laat horen hoe een échte bariton hoort te klinken (pace Plácido Domingo). Ook de koningsrol is optimaal bezet. Meli voldoet aan alle verwachtingen. Hij is duidelijk een van de grote Verdi-stemmen van dit moment.

Koor en orkest van La Scala laten horen dat ze Verdi in de genen hebben. Idiomatischer dan dit krijg je het niet. In Wenen noch in New York.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Meefeesten met drie nog altijd sprankelende muzikale iconen
  PREMIUM
  Recensie

  Meefeesten met drie nog altijd sprankelen­de muzikale iconen

  In het jaar 2019 mogen dan diverse internationale componisten jubileren, er zijn ook drie prominente barokspecialisten die een feestje te vieren hebben. Het zijn de Nederlandse dirigent Ton Koopman (75), zijn echtgenote klaveciniste Tini Mathot (70) en de Duitse bas-bariton Klaus Mertens (70), die onlangs de Bach-Medaille van de stad Leipzig ontving. Drie muzikale iconen die al sinds 1969 als dierbare vrienden met elkaar werken, optreden en genieten.
 2. Droomdebuutalbum in het teken van het stokpaardje van een prachtstem
  PREMIUM
  Recensie

  Droomde­buut­al­bum in het teken van het stokpaard­je van een prachtstem

  Stertenor Michael Fabiano (1984) is thuis in alle grote operahuizen maar The Met in New York neemt bij hem een speciaal plaatsje in. Het was in het beroemde Lincoln Center dat hij op 28 oktober 2018 tijdens een spectaculair feest met zijn vriend in het huwelijk trad. Dezelfde vriend die hem tijdens hun eerste kennismaking na de voorstelling van La traviata absoluut niet herkende, terwijl hij toch een van de helden van de avond was geweest.