• Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Organist Cor Ardesch laat zich inspireren door een meesterstuk uit Verschuerens werkplaats

luister meeDe zomer is in Nederland hét seizoen voor orgelliefhebbers. De grote stadskerken van onder meer Nijmegen, Amsterdam, Deventer en Dordrecht stellen dan hun deuren open voor het geven van orgelrecitals. In laatstgenoemde gemeente is op 17 augustus de Dordtse stadsorganist Cor Ardesch (1959) aan zet.

Volledig scherm
luister mee bach 17 © DG

Waarom ik juist hem eruit licht? Die vraag is simpel te beantwoorden. Deze musicus is volgens mij de enige Nederlandse organist die op een heus Bach-orgel speelt.

Nou ja, heus? Het in 2007 in gebruik genomen instrument in de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk in Dordrecht is een kopie, maar wel nauwkeurig gebaseerd op de stijl en de principes van Bachs tijdgenoot, de grote orgelbouwer Silbermann. Zo te horen een waar meesterstuk uit de werkplaats van Verschueren Orgelbouw Heythuysen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Pracht en praal van Versailles schalt door de speakers
  PREMIUM
  recensie

  Pracht en praal van Versailles schalt door de speakers

  Op deze cd van Alpha vinden we een van de meest opvallende muziekstukken met een eigen historisch verhaal. Componist Jean-Baptiste Lully (1632-1687) dirigeerde zijn feestelijke Te Deum (‘U God’) zoals gebruikelijk met een stok en deed dat zo gedreven dat hij op een ongelukkige wijze met de metalen knop keihard op zijn voet stampte, gangreen opliep en daar enkele weken later aan overleed. Sindsdien hanteren dirigenten liever een stokje. Dat is een stuk lichter en eleganter.