Volledig scherm
Pergolesi, J. S. Bach - Stabat Mater en Cantates © PR

Pergolesi's Stabat Mater voor het eerst in gezelschap van Bachcantates

Luister meeMeestal staat het beroemde Stabat Mater van Pergolesi gecombineerd met andere werken van de vroeg overleden barokcomponist op cd. Het Franse kwaliteitslabel Harmonia Mundi voegt echter twee solocantates van Bach toe en dat is bij mijn weten nog nooit gebeurd.

Treurzang

Het levert een fraai programmatisch en artistiek geheel op. En dat is helemaal niet zo vreemd. Bach had immers een zwak voor de treurzang van de Heilige Maagd Maria bij haar gekruisigde Zoon zoals Pergolesi die aan het papier toevertrouwde. Zozeer zelfs dat hij de muziek verder uitwerkte en er een Duitstalige cantate van maakte (BWV 1083).

Op deze schijf horen we twee toppers uit de Oude Muziek, Lucy Crowe, sopraan, en Tim Mead, mannenalt, samen met het ensemble La Nuova Musica onder David Bates virtuoos aan het werk.

Engagement

Soms gaat het erg snel zoals in track 7 (Quae moerebat) maar het trekt wel de opmerkzaamheid. Net als het felle engagement in de meer dramatische passages. Ook het ensemble laat geen wensen onvervuld.

Kortom, een cd om ademloos van te genieten. Niet in het minst door de voortreffelijke, rijk getimbreerde solozang van Tim Mead in de Bachcantates BWV 54 en 170. Een hebbeding voor het aanstaande paasfeest, zoveel is wel duidelijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl
  PREMIUM
  Recensie

  Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl

  Deze blu-ray van C Major vertelt het verhaal van de eerste contacten tussen de beroemde Amerikaanse dirigent, componist en pedagoog Leonard Bernstein (1918-1990) en de tijdelijke bewoners van het kasteel Salzau in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Een relatie die in 1988 ontstond op instigatie van Justus Frantz (1944). Deze pianist wilde naar het voorbeeld van het Amerikaanse Tanglewood in Europa een festival voor jonge musici met Bernstein als artistiek leider en grote inspirator.
 2. Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslange liefde voor Mozart
  PREMIUM
  Recensie

  Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslan­ge liefde voor Mozart

  Op Naxos ontstaat zo langzamerhand een behoorlijk gevarieerd beeld van Johann Simon Mayr (1763-1845), de tot voor kort vergeten leermeester van Donizetti en productief schrijver van opera- en kerkmuziek. Met de tweede cd gewijd aan (mariale) motetten laat zijn voornaamste pleitbezorger, de Duitse koordirigent en organist Franz Hauk, opnieuw zijn licht schijnen over de geestelijke muziek van deze belangrijke Italiaanse componist van rond 1800, de periode vlak voor de opkomst van Rossini.
 3. Heerlijke helderheid in geestelijke muziek voor miljonair Chandos
  PREMIUM
  Recensie

  Heerlijke helderheid in geestelij­ke muziek voor miljonair Chandos

  Met Georg Friedrich Händel (1685-1759) gaat het in 1717 niet goed. Hij krijgt geen salaris meer voor het lesgeven aan de jonge Engelse royalty en in Londen keert het publiek zich af van zijn opera’s. Gelukkig is daar de door zijn werk voor defensie schatrijk geworden James Brydges, graaf van Carnarvon en vanaf 1719 hertog van Chandos. Eenmaal lid van zijn entourage op Cannons House schrijft Händel zijn beroemde Chandos Anthems (‘motetten’) en het Chandos Te Deum. Tegenwoordig worden deze Engelstalige stukken overigens Cannons Anthems en Cannons Te Deum genoemd.
 4. Kamermuzikaal genoegen in ‘open air’ muziek
  PREMIUM
  Recensie

  Kamermuzi­kaal genoegen in ‘open air’ muziek

  RECENSIE - Jean-François en zijn broer Pierre-Yves Madeuf zijn experts in het bespelen van de natuurtrompet en de natuurhoorn, beide instrumenten zonder ventielen. Hun authentieke klank maakt het voor luisteraars mogelijk werkelijk geraakt te worden door ‘oude muziek’. Dat is één van de vele pluspunten van de feestelijke cd Per tromba & corno da caccia van het label Ricercar rond de Hamburgse componist Georg Philipp Telemann (1681-1767).