DG
Volledig scherm
PREMIUM
© DG

Prisma String Trio doet zijn muze eer aan

Het gekke van strijktrio’s vind ik altijd dat ze de neiging hebben met één speler minder toch voller te klinken dan strijkkwartetten. Die sensatie wordt hier nog wat doorgetrokken. Op het album La Muse (‘De muze’) klinkt het Prisma String Trio in het in 1944 geschreven Trio à cordes opus 105 van Florent Schmitt (1870-1958) zelfs bijna als een strijksextet. Volumineus en heel intens, fraai opgenomen in het Schiedamse Westvest90. Een nieuw hoogtepunt uit de gestaag groeiende catalogus van Cobra Records.

0 reacties

 1. Pianohelden als paladijnen voor de Nederlandse muziek
  PREMIUM
  Luister mee

  Pianohel­den als paladijnen voor de Nederland­se muziek

  De gebroeders Lucas (1993) en Arthur (1996) Jussen hebben al de nodige wapenfeiten op hun naam staan. Prachtige optredens en indrukwekkende cd’s maakten de afgelopen jaren duidelijk met wat voor een fenomeen we te maken hebben. En nu brengt Deutsche Grammophon niet het makkelijkste maar wel het mooiste dubbelalbum van de pianohelden tot nu toe uit: Dutch Masters. Een eerbetoon aan negentig jaar Nederlandse muziek en aan de pianodocent Ton Hartsuiker (1933-2015).
 2. Heerlijk wegdromen bij Humperdincks ‘Blauwe Vogel’
  PREMIUM
  Met video

  Heerlijk wegdromen bij Humperdin­cks ‘Blauwe Vogel’

  Als kind ook zo in de ban geweest van de muzikale sprookjes Peter en de Wolf en De Notenkraker? Dan is Der Blaue Vogel van Engelbert Humperdinck (1854-1921) een aanrader. Het label Capriccio uit Wenen laat Berlijnse musici dit Belgische kerstverhaal van Maurice Maeterlinck (1862-1949) op een innemende wijze uit zijn Doornroosjeslaap wakker kussen. En wat blijkt? Deze merkwaardige en soms best heftige vertelling, die 110 jaar geleden in première ging, houdt kinderen zonder meer bij de les en bezorgt met haar flinke portie symboliek en mystiek volwassenen af en toe nog rode oortjes ook.