Volledig scherm
PREMIUM
luister mee © PR

Pure magie bij het Takács Quartet en Marc-André Hamelin

luister meeRECENSIE - Het Britse kwaliteitslabel had ze al in de catalogus maar de al enkele decennia aanhoudende belangstelling voor de romantische componist Ernö Dohnányi (1877-1960) heeft eind vorig jaar tot de release van een nieuwe opname geleid. En wat voor een!

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

De Canadese pianoleeuw Marc-André Hamelin en het altijd sublieme Hongaarse Takács Quartet presenteren op topniveau de twee pianokwartetten uit 1895 en 1914, aangevuld met het Tweede strijkkwartet uit 1906.

Laatstgenoemd werk kent als eigenaardigheid de driedeligheid (langzaam-snel-langzaam) die Béla Bartók drie jaar later ook zou toepassen in zijn Eerste Strijkkwartet.

De leden van het Takács Quartet tekenen voor sterk aangezette contrasten en zetten regelmatig in op een zinderende passie die grote impact op de luisteraar heeft. Je snapt dan ook niet dat deze muziek zolang in de schaduw heeft verkeerd.

Hoewel: de conservatieve componist werd tijdens zijn leven in Hongarije steeds meer verweten dat hij de stijl van zijn vaderland links liet liggen en in plaats daarvan maar bleef doorschrijven in de voetsporen van de Duitser Johannes Brahms.

 1. Melancholieke ontboezemingen aan de vooravond van de wereldbrand
  PREMIUM
  Luister mee

  Melancho­lie­ke ontboeze­min­gen aan de vooravond van de wereld­brand

  Nu de herdenkingen van 75 jaar bevrijding ras op ons afkomen, verdient deze indrukwekkende box van Etcetera uit 2015 als vanzelf weer ieders belangstelling. Op tien cd’s brengt Forbidden Music in World War II een staalkaart van negentien Nederlandse componisten die door de nazi’s als makers van ‘ontaarde’ kunst op de zwarte lijst werden gezet. Ze kregen niet zelden met vervolging te maken. Niet dat hun muziek zo avant-gardistisch was maar ‘gewoon’ vanwege hun joodse afkomst of anti-nazi houding.