Hakon Hoye - Nights at the surf motel
Volledig scherm
Hakon Hoye - Nights at the surf motel © PR

Rhythm & blues licht als Noorse zalm

In Noorwegen kunnen ze meer dan skiën en schaatsen: ze maken er ook behoorlijke bluesmuziek, zoals Håkon Høye bijvoorbeeld doet.

Op zijn tweede album Nights at the surf motel brengt de Noorse muzikant een mix van blues, rhythm &  blues, soul en rock ’n roll die de sinds de jaren vijftig geschreven regels van deze stromingen keurig volgt.

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

Aan de stem van Høye kun je horen dat-ie geen Amerikaan is, zijn gitaarspel daarentegen doet het prima bij dit grotendeels zelf geschreven (in samenwerking met Bill Troiani van de Billy T Band) repertoire. Alleen van Curtis Mayfield (You must believe me) en Richard Berry (Sweet sugar you) nam hij een cover op.

Bluesscene Oslo

De in Oslo geboren Høye kreeg de muziek met de paplepel ingegoten van zijn klarinet en accordeon spelende vader. Toen hij als tiener gitaar leerde spelen, werd de blues gaandeweg zijn ding. Zijn kennis en zijn spel kon hij ontwikkelen dankzij de in de Noorse hoofdstad levendige bluesscene. 

Nights at the surf model is nergens donker als de Noorse bossen bij nacht, maar juist licht verteerbaar als de zalm die er in de rivieren zwemt. Høye houdt het samen met bassist Per Tobro en drummer Vette Larsen basaal, zonder dat het kaal wordt en bezorgt de luisteraar een goed gemoed.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.