Volledig scherm
Buddy & Julie Miller © PR

Scènes uit een huwelijk met de Millers

Met een ontwapenende eerlijkheid heeft het creatieve echtpaar Buddy en Julie Miller zijn persoonlijke sores verwerkt op Breakdown On 20th Ave. South. 

De albumtitel verwijst naar het adres in Nashville waar het stel lief, leed en soms werk deelt. Het is tien jaar geleden dat de Millers samen een plaat maakten en in die tijd is er nogal wat gebeurd waardoor hun relatie op de proef werd gesteld. 

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

De aan de spierziekte fybromyalgie lijdende Julie Miller worstelde zo met haar gezondheid dat ze er depressief van werd. Net op dat moment kon het werk bij haar musicerende man, die ooit de kost verdiende met de verkoop van muziekapparatuur en -instrumenten, niet op. 

Zo toerde hij met Robert Plant en Alison Krauss ter ondersteuning van hun album Raising sand en nam hij in de studio platen op met Richard Thompson, Steve Earle en Solomon Burke.

Tweede natuur

Mevrouw Miller, een spiritueel wezen voor wie het doorvoelen van emoties een tweede natuur is, bleef vaak alleen achter en miste haar man terwijl ze hem juist nu zo hard nodig had. 

Wat dat met haar deed, schreef ze van zich af in dik vijftig liedjes, waarvan een deel het nieuwe album haalde. Het zijn teksten die binnen komen, omdat in de spiegel die Julie Miller zichzelf en haar partner voor houdt de luisteraar ook zichzelf en zijn eigen tekort komen kan herkennen.        

Ziel en zaligheid

Buddy Miller, die zijn vrouw op enig moment spijt betoonde over wat veel weg had van een vlucht in zijn werk, stopte ziel en zaligheid in de muzikale productie van dit thuis opgenomen album. Hij wilde vooral het schrijfwerk van Julie volledig tot zijn recht laten komen. 

Dat is driewerf gelukt. Dit is een intense plaat over liefde, onzekerheid, teleurstelling, woede, afstand, mededogen en loyaliteit. En ook nog over verlies en afscheid, dankzij het mooie, aan haar door een dodelijke bliksemschicht getroffen jongere broer opgedragen Storm and kisses

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Franck op het grote kerkorgel en huiselijk knus op de ‘psalmenpomp’
  PREMIUM
  luister mee

  Franck op het grote kerkorgel en huiselijk knus op de ‘psalmen­pomp’

  Dit is een uitgave van de Stichting Orgelprojecten Nederland. Echt iets voor fijnproevers en hopelijk is die schare groot. De in het Gelderse Tricht wonende musicus Piet van der Steen (1943) schotelt de luisteraar op drie cd’s van het label Excellent Recordings niet alleen een uitgekiend beeld van het orgel- en harmoniumrepertoire van César Franck (1822-1890) voor, maar hij trakteert de liefhebbers ook op flink wat achtergrondinformatie.