Easter Cantatas
Volledig scherm
PREMIUM
Easter Cantatas © PR

Schatgraverij door Keulse vrienden levert verrassend luisterplezier op

luister meeAfgelopen zondag was de zogenaamde ‘wezenzondag’, de zevende en laatste zondag van Pasen. Dus het kan nog net: deze recensie van paascantates van Georg Philipp Telemann. Ik kreeg het album van CPO direct ná Pasen maar had het niet graag willen missen. Want met cd’s van de Kölner Akademie onder leiding van Michael Alexander Willens zit je altijd goed. Ze verkennen het repertoire met een voorliefde voor onbekende muziek en zetten meteen standaarduitvoeringen neer. De teller is de vijftig inmiddels al voorbij.

3 reacties

 • T.A. Zweers - rasing

  8 maanden geleden
  Maarten-Jan, dank voor reactie.
 • Maarten-Jan Dongelmans

  8 maanden geleden
  Beste mevrouw Zweers, van deze cd zijn op dit moment nog geen links beschikbaar. Het label CPO is wat dat betreft (erg) terughoudend.
 • T.A. Zweers - rasing

  8 maanden geleden
  Helaas, nergens een link waarmee ik dit kan openen. Gebeurt vaker. Ik ben wel abonneé.
 1. Bij Telemann smaakt een kus naar ‘Speck und Sauerkraut’
  PREMIUM
  Luister mee

  Bij Telemann smaakt een kus naar ‘Speck und Sauerkraut’

  Hoewel het de componist Georg Philipp Telemann (1681-1767) niet meezit als getrouwde man schrijft hij toch nog zo’n 35 (!) huwelijkscantates. Vaak in opdracht uiteraard. Zijn eerste vrouw overleeft de geboorte van de eerste dochter niet, terwijl de nieuwe mevrouw Telemann een gat in de hand heeft. Dit leidt tot een scheiding, waarna ze Hamburg verlaat om in Frankfurt verdere afleiding te zoeken. Het belemmert Telemann niet aanstekelijke liefdesmuziek te schrijven, zoals te horen valt op de nieuwe cd Liebe, was ist schöner als die Liebe van het label CPO.
 2. Haydns scheppingsverhaal in een bont en kleurrijk perspectief
  PREMIUM
  Luister mee
  1

  Haydns scheppings­ver­haal in een bont en kleurrijk perspec­tief

  Jordi Savall, de inmiddels 80-jarige nestor van de Oude Muziek, doet weer van zich spreken. Een jaar na de niet echt geslaagde uitvoering van Bachs Weihnachtsoratorium komt hij op AliaVox met een spiksplinternieuwe uitgave, opgenomen in mei van dit jaar: het oratorium Die Schöpfung van Franz-Joseph Haydn (1732-1809). En hier valt alles wél op zijn plaats. Al blijft de directe concurrent Giovanni Antonini (1965) op Alpha een neuslengte voor als het gaat om fonkeling. En die heeft ook Anna Lucia Richter, tot voor kort een van de beste sopranen in dit segment, in huis. Mooi meegenomen want deze zangeres liet zich in coronatijd omscholen tot mezzo.
 3. Thomas Oliemans stapt als een echte gentleman in het Franse chanson
  PREMIUM
  luister mee

  Thomas Oliemans stapt als een echte gentleman in het Franse chanson

  Franse chansons zijn hot, hot, hot. Ou-là-là. Ook nu de Tour de France alweer drie maanden achter ons ligt. Maar kan een klassieke zanger zijn ei in dit genre kwijt? Peut-être non. Maar bariton Thomas Oliemans staat zijn mannetje en doet zijn uiterste best. Ik aarzel echter volmondig met het label Channel Classics Formidable! in te stemmen. Ondanks de verrassende link met de serieuze Franse muziek die dit album echt een meerwaarde geeft.