Sonnenflammen.
Volledig scherm
PREMIUM
Sonnenflammen. © PR

Softwareprogramma hangt als een donkere wolk boven Wagners ‘Vlammen van de zon’

luister meeDe afgelopen maanden zijn in deze rubriek flink wat corona-gerelateerde cd’s voorbijgekomen. Vaak originele en opmerkelijk creatieve producties. Maar nu heb ik een dvd van het label Marco Polo in het vizier die laat zien dat het ook mis kan gaan. Flink mis. In deze operaopname hoeft het orkest geen anderhalve meter te respecteren. Hoezo? Het is vervangen door het softwareprogramma Sibelius. En daar begint de ellende.

0 reacties

 1. Knap in elkaar geknutseld oratorium met ‘wurstfagot’
  PREMIUM
  Luister mee

  Knap in elkaar geknutseld oratorium met ‘wurstfagot’

  Een echt groot kerstoratorium heeft de vroege baroktijd, ondanks de inmiddels weer regelmatig uitgevoerde Weihnachtshistorie van de 350 jaar geleden overleden Heinrich Schütz, niet opgeleverd. Dat kwam er pas in 1734, met dank aan Bach. Maar wat niet is, kan nog komen. Dat blijkt wel uit de nieuwste uitgave van het Belgische Ricercar. Daar is door Jérôme Lejeune, met muziek van twaalf componisten uit de zeventiende eeuw - waaronder Schütz - op een knappe wijze een denkbeeldig oratorium in twee delen in elkaar geknutseld.
 2. Luisterrijke uitvaartmissen voor koorlijken
  PREMIUM
  luister mee

  Luisterrij­ke uitvaart­mis­sen voor koorlijken

  Zo’n halve eeuw na de beruchte Spaanse Furie (1576) en de Val van Antwerpen (1585) komt de geterroriseerde en vervolgens behoorlijk leeggelopen Scheldestad weer bij bloed. In de tijd van de contrareformatie floreren de schilderkunst én de kerkmuziek. Ook in de Sint-Jacob, de grafkerk van Rubens. Pentatone presenteert met het interessante album Antwerp Requiem c. 1650 twee barokke treurmissen van Van Steelant: zoals nu duidelijk wordt de muzikale evenknie van de grote Peter Paul.