Sonnenflammen.
Volledig scherm
PREMIUM
Sonnenflammen. © PR

Softwareprogramma hangt als een donkere wolk boven Wagners ‘Vlammen van de zon’

luister meeDe afgelopen maanden zijn in deze rubriek flink wat corona-gerelateerde cd’s voorbijgekomen. Vaak originele en opmerkelijk creatieve producties. Maar nu heb ik een dvd van het label Marco Polo in het vizier die laat zien dat het ook mis kan gaan. Flink mis. In deze operaopname hoeft het orkest geen anderhalve meter te respecteren. Hoezo? Het is vervangen door het softwareprogramma Sibelius. En daar begint de ellende.

0 reacties

 1. Een dagje Versailles met Carl Stamitz: da's pas genieten
  PREMIUM
  luister mee

  Een dagje Versailles met Carl Stamitz: da's pas genieten

  Van Carl Stamitz (1745-1801) verschijnt ook steeds meer op cd. Terecht: de Mannheimer wist destijds heel West-Europa met zijn muziek te betoveren. Zo speelt hij samen met de jonge Beethoven in Den Haag bij het stadhouderlijk paar Willem V en Wilhelmina van Pruisen en schotelt hij Lodewijk XV en diens aangetrouwde kleindochter, de jonge dauphine Marie-Antoinette, in Le Jour Variable zíjn visie op een dagje Versailles voor. Hóe dat verloopt, laat dit nieuwe album van CPO horen.
 2. Bloedje mooie bonus bij Napoleons verrukkelijke lievelingsopera
  PREMIUM
  luister mee

  Bloedje mooie bonus bij Napoleons verrukke­lij­ke lievelings­ope­ra

  Dat Napoleon Bonaparte (1769-1821) geregeld naar het theater ging weten we. Ook zijn tegenstanders destijds in Parijs zijn van die hobby op de hoogte. Die proberen hem met buskruit op kerstavond 1800 tevergeefs om het leven te brengen. Napoleon en zijn Joséphine zijn dan per koets op weg naar een uitvoering van Haydns oratorium Die Schöpfung. Minder bekend is dat de ‘kleine korporaal’ uit Corsica een fervent liefhebber van de Italiaanse opera is geweest. Zijn favoriete zangers trekken zelfs mee op veldtochten.