Volledig scherm
Steve Miller - Welcome to the vault © PR

Space cowboy Steve Miller duikt de kelder in

De 76-jarige Steve Miller maakt al sinds zijn zesde muziek, dus als hij zijn archieven induikt, valt er heel wat te ontdekken.

De space cowboy maakt ons er deelgenoot van op Welcome to the vault, een extensieve verzameling van demo's, live-opnames, nooit eerder uitgebrachte nummers en alternatieve versies van bekende klassiekers uit zijn oeuvre. 

De kiem ervoor werd in feite gezaaid door gitaargrootheid Les Paul, vroeger kind aan huis in het gezin Miller en muzikaal mentor van zoon Steve. Hij heeft terecht een plekje in deze uitgave gekregen, met een samen met zijn protégé uitgevoerde live opname van I wanna be loved.  

Zestig jaar geschiedenis

Drie cd's, een dvd met beelden van live- en tv-optredens en en een hardcover boek van meer dan honderd pagina's met foto’s uit zijn privécollectie vormen tezamen een greep uit de bijdrage van Steve Miller aan ruim zestig jaar Amerikaanse muziekgeschiedenis. Als we het verhaal in het boek van Rolling Stone-journalist David Fricke moeten geloven, heeft de muzikant hiermee nog lang niet alles ontsloten wat ligt opgeborgen.

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

De verstokte Steve Miller-fan zal van deze surprise - ruim 50 tracks, waarvan 38 nooit eerder uitgebracht -  uitbundig genieten, voor de gemiddelde muziekfan is het wat veel. Maar die kan dan toe met de ook voor dit artikel beluisterde Selections from the vault, een enkele, samenvattende cd met dertien opnames. 

Hart voor de blues

Zowel de box als die gecondenseerde uitgave maakt duidelijk dat Miller van oorsprong een warm kloppend hart voor de blues en de bluesrock had en dat hij als space cowboy een tweede muzikaal leven begon. Die connectie met de blues wordt onderstreept met de inclusie in de box van Lollie Lou door T-Bone Walker, opgenomen in 1952 in huize Miller. Een in 2016 opgenomen live uitvoering door Miller staat ook op de enkele cd.

Miller's met zweverige elektronica ingekleurde, smetteloos geproduceerde rock en blues uit de jaren zeventig bracht hem naast artistiek ook commercieel succes. De alternatieve versies die we horen van nummers als Jet Airliner en Fly like an eagle illustreren met hun meer rudimentaire vorm dat het perfectionisme waarmee Miller in de jaren zeventig opereerde zo gek nog niet was.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.