Volledig scherm
Omslag album. © pr

Specialistenensemble rolt keer op keer de rode loper uit

videoRECENSIE - Ann Hallenberg zit hier een beetje haar Italiaanse collega Cecilia Bartoli (51) in het vaarwater. Maar daar kan ik niet mee zitten. De één jaar jongere mezzosopraan uit Zweden munt uit in vocale warmte en klinkt zeker niet gekunsteld. En ze wordt voortreffelijk begeleid door Il pomo d'oro, het specialistenensemble dat sinds 2012 flink aan de weg timmert.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Dit door PentaTone uitgebrachte dubbelalbum stelt het carnaval in Venetië centraal. In het seizoen 1728-1729 duurde dat van tweede kerstdag tot eind februari. Theaters puilden uit en de carnavalsgasten feestten er flink op los. Voordat zij zich echter in het echte feestgedruis konden storten, lonkten de nieuwste opera's met de meest geliefde solisten. Muziekdrama's van tegenwoordig vrijwel compleet vergeten componisten.

Dialogen

Geen wonder dat de cd Carnevale 1729 grossiert in wereldpremières, bijvoorbeeld van Geminiano Giacomelli (1692-1740) en Giuseppe Maria Orlandini (1676-1760). Van eerstgenoemde componist klinkt Mi par sentir la bella ('Het lijkt alsof mijn schone mij de weg wijst') uit de opera Gianguir. Een aria die prachtige lyrische dialogen bevat tussen mezzosopraan en hobo met twinkelende bijdragen van het klavecimbel.

In het virtuoze Scherzo in mar ('Vrolijk glijdt het bootje over de wateren') uit Orlandini's Adelaide vind ik Hallenbergs luide ademhaling behoorlijk storend. Maar wat zingt ze expressief! 

Tomeloos 
Op het tweede schijfje staan wat bekendere componisten. Ook hier een prettige afwisseling tussen gedragen zangerigheid en uitbundige vocale acrobatiek. Als het om de laatste categorie gaat, mag In braccia a mille furie ('In de ban van duizend furiën') uit Semiramide ricononosciuta van Nicola Porpora (1686-1768), de leraar van Haydn, niet onvermeld blijven. 
Veel lof tenslotte voor Stefano Montanari en zijn musici. Zij rollen met tomeloze energie keer op keer voor Ann Hallenberg de rode loper uit. Maar de zangeres verdient het ook!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl
  PREMIUM
  Recensie

  Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl

  Deze blu-ray van C Major vertelt het verhaal van de eerste contacten tussen de beroemde Amerikaanse dirigent, componist en pedagoog Leonard Bernstein (1918-1990) en de tijdelijke bewoners van het kasteel Salzau in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Een relatie die in 1988 ontstond op instigatie van Justus Frantz (1944). Deze pianist wilde naar het voorbeeld van het Amerikaanse Tanglewood in Europa een festival voor jonge musici met Bernstein als artistiek leider en grote inspirator.
 2. Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslange liefde voor Mozart
  PREMIUM
  Recensie

  Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslan­ge liefde voor Mozart

  Op Naxos ontstaat zo langzamerhand een behoorlijk gevarieerd beeld van Johann Simon Mayr (1763-1845), de tot voor kort vergeten leermeester van Donizetti en productief schrijver van opera- en kerkmuziek. Met de tweede cd gewijd aan (mariale) motetten laat zijn voornaamste pleitbezorger, de Duitse koordirigent en organist Franz Hauk, opnieuw zijn licht schijnen over de geestelijke muziek van deze belangrijke Italiaanse componist van rond 1800, de periode vlak voor de opkomst van Rossini.
 3. Heerlijke helderheid in geestelijke muziek voor miljonair Chandos
  PREMIUM
  Recensie

  Heerlijke helderheid in geestelij­ke muziek voor miljonair Chandos

  Met Georg Friedrich Händel (1685-1759) gaat het in 1717 niet goed. Hij krijgt geen salaris meer voor het lesgeven aan de jonge Engelse royalty en in Londen keert het publiek zich af van zijn opera’s. Gelukkig is daar de door zijn werk voor defensie schatrijk geworden James Brydges, graaf van Carnarvon en vanaf 1719 hertog van Chandos. Eenmaal lid van zijn entourage op Cannons House schrijft Händel zijn beroemde Chandos Anthems (‘motetten’) en het Chandos Te Deum. Tegenwoordig worden deze Engelstalige stukken overigens Cannons Anthems en Cannons Te Deum genoemd.