Volledig scherm
Omslag album. © pr

Specialistenensemble rolt keer op keer de rode loper uit

videoRECENSIE - Ann Hallenberg zit hier een beetje haar Italiaanse collega Cecilia Bartoli (51) in het vaarwater. Maar daar kan ik niet mee zitten. De één jaar jongere mezzosopraan uit Zweden munt uit in vocale warmte en klinkt zeker niet gekunsteld. En ze wordt voortreffelijk begeleid door Il pomo d'oro, het specialistenensemble dat sinds 2012 flink aan de weg timmert.

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

Dit door PentaTone uitgebrachte dubbelalbum stelt het carnaval in Venetië centraal. In het seizoen 1728-1729 duurde dat van tweede kerstdag tot eind februari. Theaters puilden uit en de carnavalsgasten feestten er flink op los. Voordat zij zich echter in het echte feestgedruis konden storten, lonkten de nieuwste opera's met de meest geliefde solisten. Muziekdrama's van tegenwoordig vrijwel compleet vergeten componisten.

Dialogen

Geen wonder dat de cd Carnevale 1729 grossiert in wereldpremières, bijvoorbeeld van Geminiano Giacomelli (1692-1740) en Giuseppe Maria Orlandini (1676-1760). Van eerstgenoemde componist klinkt Mi par sentir la bella ('Het lijkt alsof mijn schone mij de weg wijst') uit de opera Gianguir. Een aria die prachtige lyrische dialogen bevat tussen mezzosopraan en hobo met twinkelende bijdragen van het klavecimbel.

In het virtuoze Scherzo in mar ('Vrolijk glijdt het bootje over de wateren') uit Orlandini's Adelaide vind ik Hallenbergs luide ademhaling behoorlijk storend. Maar wat zingt ze expressief! 

Tomeloos 
Op het tweede schijfje staan wat bekendere componisten. Ook hier een prettige afwisseling tussen gedragen zangerigheid en uitbundige vocale acrobatiek. Als het om de laatste categorie gaat, mag In braccia a mille furie ('In de ban van duizend furiën') uit Semiramide ricononosciuta van Nicola Porpora (1686-1768), de leraar van Haydn, niet onvermeld blijven. 
Veel lof tenslotte voor Stefano Montanari en zijn musici. Zij rollen met tomeloze energie keer op keer voor Ann Hallenberg de rode loper uit. Maar de zangeres verdient het ook!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.