Volledig scherm

Sterke tekstbeleving in Charpentiers Pastorales

RECENSIE - Kerstmis mag dan weer achter ons liggen, de kersttijd eindigt officieel op 2 februari. Daarom ruim ik alsnog graag ruimte in voor deze bijzondere kerst-cd.

  1. Een dagje Versailles met Carl Stamitz: da's pas genieten
    PREMIUM
    luister mee

    Een dagje Versailles met Carl Stamitz: da's pas genieten

    Van Carl Stamitz (1745-1801) verschijnt ook steeds meer op cd. Terecht: de Mannheimer wist destijds heel West-Europa met zijn muziek te betoveren. Zo speelt hij samen met de jonge Beethoven in Den Haag bij het stadhouderlijk paar Willem V en Wilhelmina van Pruisen en schotelt hij Lodewijk XV en diens aangetrouwde kleindochter, de jonge dauphine Marie-Antoinette, in Le Jour Variable zíjn visie op een dagje Versailles voor. Hóe dat verloopt, laat dit nieuwe album van CPO horen.
  2. Heerlijke premières ‘from Russia with love’
    PREMIUM
    luister mee

    Heerlijke premières ‘from Russia with love’

    Prijsvechter Naxos bestrijkt de klassieke muziek in haar volle omvang. Daarnaast lopen er bij dit label diverse interessante series. Een voorbeeldje? De afgelopen maanden werd gefocust op de geschiedenis van het Russische pianotrio. Deze avontuurlijke tocht van het uit Rusland afkomstige Brahms Trio eindigde in juli met een vijfde cd die met drie wereldpremières in het teken van de vergeten meesters Dyck, Von Sternberg en Youferov staat.
  1. Uitdagende hymne aan het stervende leven
    PREMIUM
    luister mee

    Uitdagende hymne aan het stervende leven

    Komende dinsdag vieren gelovigen Allerzielen, de dag waarop wereldwijd de overledenen worden herdacht. Afscheid nemen, sterven en herdenken: het zijn elementen uit het leven die op veel kunstenaars inspirerend overkomen. Ook op de oud-Componist des Vaderlands Willem Jeths (1959). Challenge Classics presenteerde in de afgelopen maand maart zijn Requiem dat vier jaar geleden in het Amsterdamse Concertgebouw in première ging.
  2. Bezielde masterclass zonder het belerende vingertje
    PREMIUM
    luister mee

    Bezielde master­class zonder het belerende vingertje

    Zomertijd: orgeltijd. Velen zoeken nu koelte, kunst, rust en verdieping tijdens orgelrecitals. Ook onze oosterburen. De protestantse St. Martin in het Beierse Memmingen is een Geheimtyp. Die kerk heeft al heel wat orgels versleten. Een bont verhaal van opbouw en afbraak dat in 1998 een voorlopig een einde vindt met de ingebruikname van het grote Goll-orgel. ‘Huisorganist’ Hans-Eberhard Roβ (1962) laat op het nieuwe dubbelalbum voor het label Audite horen dat de klanksamenstelling zodanig is dat zowel barok- als romantische muziek zich hier happy voelt. Dat kun je alleen maar voor elkaar krijgen als je smaakt hebt en een fijne neus voor registratiekunst. En Roβ is in dat opzicht gezegend.