DG
Volledig scherm
PREMIUM
© DG

Strijkkwartet met flair is van vele markten thuis

luister meeNu we een jaar al niet meer naar de concertzaal kunnen zou je bijna vergeten dat er ook nog zoiets als een toegift bestaat. Vaak de kers op de pudding of liever gezegd een verrassend toetje. Meestal kun je de aankondiging vanaf het podium niet verstaan, maar ik vond het altijd leuk te ontdekken van wie die laatste noten op een recital afkomstig waren.

 1. Eregalerij met ‘opa van de blokfluit’ en ander moois
  PREMIUM

  Eregalerij met ‘opa van de blokfluit’ en ander moois

  Deze maand is het 500 jaar geleden dat de belangrijkste componist vóór Bach overleed. Warner Classics eert de Henegouwer Josquin des Prez met een 34 cd’s tellende box die niet alleen hem, maar ook zijn collega’s uit de late Middeleeuwen en de vroege Renaissance centraal stelt. Zo komen we Ockeghem, Obrecht, Willaert, De la Rue, Lassus, en andere prominenten van de Franco-Vlaamse School tegen. Warner Classics put daarbij uit de rijke erfenis van HMV, samen met Harmonia Mundi (denk aan de input van René Clémencic) ooit dé gangmaker bij het opwaarderen van middeleeuws muzikaal erfgoed.
 2. Molenaarszoon Simon Brixi terecht voor het voetlicht gehaald
  PREMIUM
  luister mee

  Molenaars­zoon Simon Brixi terecht voor het voetlicht gehaald

  Met name in de achttiende eeuw staat Bohemen (het tegenwoordige Tsjechië) centraal als broedplaats voor muzikaal talent. Hele generaties muzikanten zwermen over Europa uit. Maar molenaarszoon en gesjeesd rechtenstudent Simon Brixi (1693-1735) blijft in Praag. Hij is de vader van de niet helemaal vergeten componist en organist Franz Xaver Brixi. Zelf blijft Brixi senior tot op de dag van vandaag een grote onbekende. Het label Supraphon bewijst in de interessante serie Music from Eighteenth-Century Prague dat dit onterecht is door een mooie collectie kerkmuziek (79 minuten!) voor te stellen.