Volledig scherm
PREMIUM

Superinteressant repertoire uit Goya’s tijd

RECENSIEFranz Joseph Haydn (1732-1809) wordt algemeen als de vader van het strijkkwartet beschouwd. Met Oostenrijk als thuisbasis. Maar er waren in de tweede helft van de achttiende eeuw veel meer componisten bezig om voor het selecte gezelschap van twee violen, altviool en cello te schrijven. Dat gebeurde zelfs tot in Madrid, de stad die we meestal niet terugzien in literatuur over de muzikale hoogtepunten van die periode.

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

Ten onrechte, zo laat Cobra Records, een van de meest avontuurlijke en ondernemende labels van Nederland, weten. Het nieuwe album Heritage (‘erfenis’) voert ons binnen in een strijkkwartetcultuur, zoals die tussen 1776 en 1808 aan het hof van de Bourbons, de Spaanse royals, en door de aristocratie en rijke burgerij al vroeg gecultiveerd werd, en bevat onder meer premières van Luigi Boccherini (Strijkkwartet in Es, opus 24, nr. 3) en Gaetano Brunetti (Strijkkwartet in Bes). Op 14 mei is de officiële presentatie in het Prado in Madrid.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.