Volledig scherm
PREMIUM

Superinteressant repertoire uit Goya’s tijd

RECENSIEFranz Joseph Haydn (1732-1809) wordt algemeen als de vader van het strijkkwartet beschouwd. Met Oostenrijk als thuisbasis. Maar er waren in de tweede helft van de achttiende eeuw veel meer componisten bezig om voor het selecte gezelschap van twee violen, altviool en cello te schrijven. Dat gebeurde zelfs tot in Madrid, de stad die we meestal niet terugzien in literatuur over de muzikale hoogtepunten van die periode.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Ten onrechte, zo laat Cobra Records, een van de meest avontuurlijke en ondernemende labels van Nederland, weten. Het nieuwe album Heritage (‘erfenis’) voert ons binnen in een strijkkwartetcultuur, zoals die tussen 1776 en 1808 aan het hof van de Bourbons, de Spaanse royals, en door de aristocratie en rijke burgerij al vroeg gecultiveerd werd, en bevat onder meer premières van Luigi Boccherini (Strijkkwartet in Es, opus 24, nr. 3) en Gaetano Brunetti (Strijkkwartet in Bes). Op 14 mei is de officiële presentatie in het Prado in Madrid.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Zelfs de kuchjes van Edith Mathis zijn nog om door een ringetje te halen
  PREMIUM
  RECENSIE

  Zelfs de kuchjes van Edith Mathis zijn nog om door een ringetje te halen

  LUISTER MEE | In de jaren tachtig had ik niet minder dan zes favoriete sopranen waarvan ik zoveel mogelijk elpees probeerde te verzamelen. Het waren Elly Ameling, Edith Mathis, Ileana Cotrubas, Joan Sutherland, Arleen Auger en Lucia Popp. En ik heb ze nog steeds lief. Allemaal lyrische stemmen met heerlijke coloratuurmogelijkheden. Anno 2019 leven alleen de eerste drie zangeressen nog. Ze zijn inmiddels in de tachtig.
 2. Nieuwe effecten uit vertrouwde partituren?
  PREMIUM
  Luister mee

  Nieuwe effecten uit vertrouwde partituren?

  Hij maakte in 2013 bij Sony zijn prestigieuze cd-debuut met de vijf complexe laatste pianosonates van Ludwig van Beethoven. En op 9 februari 2020 - in het begin van het Beethovenjaar - komt hij met twee van die late Beethovensonates voor het eerst optreden in de vermaarde Amsterdamse serie Meesterpianisten. Ondertussen heeft hij de afgelopen twee jaren op drie verschillende locaties de resterende 27 pianosonates opgenomen. Dat resulteerde in een nieuwe box met negen cd’s die nu verkrijgbaar is.