Volledig scherm
© DG

Symfonisch eresaluut voor Wubbo Ockels

Astronauten, we zijn ze vaker tegengekomen in de muziek. Denk aan Major Tom van David Bowie, aan de astronaut die door Spinvis een goede reis wordt gewenst op zijn eerste cd. Een hele plaat, van eigen bodem, gewijd aan een astronaut van eigen kweek, die hadden we nog niet.

 De symfonische rockband PBII vult die leemte op met een conceptalbum dat in het teken staat van wijlen Wubbo Ockels. 

Inspiratie

Diens aangrijpende afscheidsspeech voor de wereld, vlak voor zijn dood in 2014, vormde de inspiratie. Het resultaat is vakkundig op de eisen van het genre gesneden en voor wie van bands als Kayak en Yes houdt onderhoudend ook. Zanger Ruud Slakhorst doet met zijn stem wel aan Jon Anderson denken. Gesteund door Ronald Brautigam (gitaar), Alex van Elswijk (bas), Nathalie Mees (sopraan, achtergrondzang), Ton van der Meulen (drums) en Michel van Wassem (keyboard, achtergrondzang) brengt Slakhorst met overtuiging de op Ockels’ boodschap geïnspireerde liedjes, over zwaartekracht, ruimtevaartuigen en de vernietiging waaraan de aarde door menselijk handelen ten prooi dreigt te valle​n. 

Wubbo's echtgenote Joos en dochter Gean gaven hun zegen aan dit project, dat de groep ook in de theaters wil brengen, als rockopera.

  1. Riccardo Chailly tekent voor glanzend cd-debuut in Luzern
    Recensie

    Riccardo Chailly tekent voor glanzend cd-debuut in Luzern

    Om de zoveel tijd kent de wereld van de klassieke muziek van die heerlijke verrassingen. Zo dook in 2015 in Sint-Petersburg het manuscript op van het verloren gewaande Chant funèbre, opus 5, een vroeg werk van Igor Stravinsky (1882-1971). Valery Gergiev hield in 2016 als eerste na de première van 1908 het in memoriam voor Rimsky-Korsakov ten doop maar Decca verzekerde zich van het recht op de eerste commerciële opname.