Piano Corcertos
Volledig scherm
PREMIUM
Piano Corcertos © CD-cover

Uitgedaagde klassieke spelers dienen jazz-improvisator optimaal van repliek

Luister meeIn zijn twee pianoconcerten uit 2021 (!) kiest Rembrandt Frerichs (1977) voor het beste uit twee werelden. Als jazzimprovisator gaat hij de confrontatie aan met klassieke topmusici. Frerichs lekker vrij, zijn begeleiders met stapels noten voor hun neus. Het label trptk maakte er in de Amsterdamse Bethlehemkerk een wervelende opname van.

0 reacties

 1. Alexandre Tharaud laat je zwijmelen maar presenteert ook de koele kick van minimal music
  PREMIUM

  Alexandre Tharaud laat je zwijmelen maar presen­teert ook de koele kick van minimal music

  De Parijse pianist Alexandre Tharaud (1968) heeft zich de afgelopen jaren doen kennen als een musicus van vele stijlen en genres. Op dit dubbelalbum Cinema van het label Erato maakt hij een onverwacht uitstapje en belijdt zijn liefde voor de (Franse) filmmuziek. Een flirt? Nee, echte liefde en een schot in de roos. Met dank aan de arrangeurs, Tharauds muzikale partners en dirigent Antonio Pappano (1959) met zijn Romeinse orkest.
 2. Op wereldavontuur met een operettecomponist
  PREMIUM
  Luister mee

  Op wereldavon­tuur met een operette­com­po­nist

  Feestdagen, kerstvakantie: dan is het ook lekker om eens met een goed boek op de bank te duiken. Zeker wanneer je de mogelijkheid hebt om tegelijkertijd te luisteren naar muziek die door zo’n literair hoogstandje is geïnspireerd. Naxos helpt een handje. Bij dit label verscheen onlangs de toneelmuziek Die Reise um die Erde in 80 Tagen van niemand minder dan Franz von Suppé (1819-1895). Opnieuw een wereldpremière.
 1. Van een oude liefde verroest ook de erfenis niet
  PREMIUM
  Luister mee

  Van een oude liefde verroest ook de erfenis niet

  Vanaf het eerste moment dat ik haar op musicassette (ja, ja) hoorde, werd ik fan. Live hield ze mij in haar ban toen ze een keertje in de Nijmeegse Vereeniging bij Het Gelders Orkest een pianoconcert van Mozart speelde. Misschien was ik ook wel een beetje verliefd op haar. Wie zal het zeggen? Huldigingen bleven niet uit. In 1966 werd er in de Keukenhof een tulp naar haar vernoemd - I love tulips - en vanaf 1969 doceerde de pianiste als professor aan het befaamde Mozarteum in Salzburg.
 2. Funky verleden van het Nederlands Blazers Ensemble eindelijk weer beschikbaar
  PREMIUM
  Luister mee

  Funky verleden van het Nederlands Blazers Ensemble eindelijk weer beschik­baar

  Tegenwoordig zijn met name hun nieuwjaarsconcerten mateloos populair. Op NPO2 is op 1 januari de nieuwste editie Ode aan de smartlap te zien. Maar zo’n vijftig jaar geleden waren hun elpees bijna niet aan te slepen. In 1967 verscheen de allereerste grammofoonplaat van het zes jaar eerder voor de eerste keer optredende Nederlands Blazers Ensemble (NBE) bij Philips. Die opname met Dvoráks Serenade opus 44 en muziek van Gounod en Schubert was meteen een voltreffer.