DG
Volledig scherm
PREMIUM
© DG

Van Swieten Society zit Beethoven danig op de huid

Beethovens kamermuziek is uitgebreid opgenomen. Maar zijn eerste uitprobeersels - de drie Pianokwartetten WoO 36 - kwamen er jarenlang wat bekaaid van af. Sinds het voorbije Beethovenjaar staan ze echter ook in authentieke aanpak op cd. Het onvolprezen ensemble Van Swieten Society met Bart van Oort aan het klavier past meteen de volgorde aan. Terug naar Beethovens oorspronkelijke opzet. En dat wérkt.

0 reacties

 1. Heerlijk wegdromen bij Humperdincks ‘Blauwe Vogel’
  PREMIUM
  Met video

  Heerlijk wegdromen bij Humperdin­cks ‘Blauwe Vogel’

  Als kind ook zo in de ban geweest van de muzikale sprookjes Peter en de Wolf en De Notenkraker? Dan is Der Blaue Vogel van Engelbert Humperdinck (1854-1921) een aanrader. Het label Capriccio uit Wenen laat Berlijnse musici dit Belgische kerstverhaal van Maurice Maeterlinck (1862-1949) op een innemende wijze uit zijn Doornroosjeslaap wakker kussen. En wat blijkt? Deze merkwaardige en soms best heftige vertelling, die 110 jaar geleden in première ging, houdt kinderen zonder meer bij de les en bezorgt met haar flinke portie symboliek en mystiek volwassenen af en toe nog rode oortjes ook.
 2. Schetteren, schallen en het gemoed strelen
  PREMIUM
  luister mee

  Schetteren, schallen en het gemoed strelen

  Essentieel? Dat is een zaak van persoonlijke smaak. Ik vind Essentials! als titel van dit album behoorlijk vergezocht, ja zelfs een tikkeltje overdreven. De samenstellers noemen de opgenomen stukken van het grootste belang voor de ontwikkeling van de negentiende-eeuwse muziek(instrumenten). Of dat zo is? Daar valt zeker over te twisten. Duidelijk is wel dat de piano en de hoorn tegen het einde van die eeuw technisch en interpretatief veel meer te bieden hebben voor hun ambitieuze spelers.