DG
Volledig scherm
PREMIUM
© DG

Van Swieten Society zit Beethoven danig op de huid

Beethovens kamermuziek is uitgebreid opgenomen. Maar zijn eerste uitprobeersels - de drie Pianokwartetten WoO 36 - kwamen er jarenlang wat bekaaid van af. Sinds het voorbije Beethovenjaar staan ze echter ook in authentieke aanpak op cd. Het onvolprezen ensemble Van Swieten Society met Bart van Oort aan het klavier past meteen de volgorde aan. Terug naar Beethovens oorspronkelijke opzet. En dat wérkt.

0 reacties

 1. Randall Goosby heeft de swing en de blues aan zijn broek hangen
  PREMIUM
  Luister mee

  Randall Goosby heeft de swing en de blues aan zijn broek hangen

  Wat een heerlijk debuutalbum! De Amerikaanse violist Randall Goosby (24), zoon van een gekleurde vader en een Koreaanse moeder, kiest op Roots, zijn eerste cd voor Decca, voor originaliteit. Waar andere aanstormende talenten zich profileren met ‘warhorses’ als de vioolconcerten van Tsjaikovski en Bruch, of stukgespeelde salonstukken, gaat de jonge solist in deze tijd van Black Lives Matter voor muziek die geworteld is in de Afro-Amerikaanse traditie. En terecht. Goosby heeft de swing en de blues aan zijn broek hangen. Dit smaakt naar meer. Véél meer.
 2. ‘Verborgen reünie’ zonder knuffels maar met opgewonden standje
  PREMIUM
  luister mee

  ‘Verborgen reünie’ zonder knuffels maar met opgewonden standje

  Toen we dachten ons normale leven weer op te kunnen pakken, hoorde ik dit schitterende gezelschap live in de Nijmeegse Vereeniging. Dat was twee maanden geleden. Met de prachtige productie Die Schauspieldirektorin. Maar de strijkers van het Orkest van de Achttiende Eeuw waren al eerder ‘stiekem’ tijdens de vorige lockdown bij elkaar. Van die Hidden Reunion in de Amsterdamse Keizersgrachtkerk verschijnt nu op Glossa een album met muziek van Bach en Telemann. In de weken vóór Kerstmis, waarin een nieuwe lockdown alle avondactiviteiten tot ‘no go area’ heeft verklaard.
 3. ‘Aangenaam Klassiek’ geeft nu ook museumwereld steuntje in de rug
  PREMIUM
  Luister mee

  ‘Aangenaam Klassiek’ geeft nu ook museumwe­reld steuntje in de rug

  Zonde dat de volgens mij de mooiste tentoonstelling van dit moment net buiten de kortingsactie van Aangenaam Klassiek 2021 valt. Geen reductie dus op de entree voor De vergeten prinsessen van Thorn in het Limburgs Museum in Venlo maar wel voordeeltjes bij het Jopie Huisman Museum in Workum, Bonnefanten in Maastricht, en diverse andere musea in de provincie. Het geeft de traditionele najaarspromotie van de klassieke muziek met behulp van de aanbiedingenactie Aangenaam Klassiek zeker een nieuwe dimensie en maakt er tevens een steuntje in de rug van voor de door corona getroffen museumwereld.