Eigen foto
Volledig scherm
PREMIUM
© Eigen foto

‘Verborgen reünie’ zonder knuffels maar met opgewonden standje

luister meeToen we dachten ons normale leven weer op te kunnen pakken, hoorde ik dit schitterende gezelschap live in de Nijmeegse Vereeniging. Dat was twee maanden geleden. Met de prachtige productie Die Schauspieldirektorin. Maar de strijkers van het Orkest van de Achttiende Eeuw waren al eerder ‘stiekem’ tijdens de vorige lockdown bij elkaar. Van die Hidden Reunion in de Amsterdamse Keizersgrachtkerk verschijnt nu op Glossa een album met muziek van Bach en Telemann. In de weken vóór Kerstmis, waarin een nieuwe lockdown alle avondactiviteiten tot ‘no go area’ heeft verklaard.

 1. Pianohelden als paladijnen voor de Nederlandse muziek
  PREMIUM
  Luister mee

  Pianohel­den als paladijnen voor de Nederland­se muziek

  De gebroeders Lucas (1993) en Arthur (1996) Jussen hebben al de nodige wapenfeiten op hun naam staan. Prachtige optredens en indrukwekkende cd’s maakten de afgelopen jaren duidelijk met wat voor een fenomeen we te maken hebben. En nu brengt Deutsche Grammophon niet het makkelijkste maar wel het mooiste dubbelalbum van de pianohelden tot nu toe uit: Dutch Masters. Een eerbetoon aan negentig jaar Nederlandse muziek en aan de pianodocent Ton Hartsuiker (1933-2015).
 2. Sopraan en organist tekenen voor Keulse kerstromantiek
  PREMIUM
  luister mee

  Sopraan en organist tekenen voor Keulse kerstroman­tiek

  Midden in de zomer ‘s nachts tot zes uur ‘s morgens super-audio opnames maken in de Dom van Keulen. Sopraan Theresa Nelles kan er over meepraten. Zij werkte vorig jaar met de Dom-organist Winfried Bönig vier nachten lang aan een romantische kerst-cd terwijl de ochtendzon langzaam door de gebrandschilderde ramen drong. Het eindresultaat Romantische Weihnacht im Kölner Dom is inmiddels leverbaar op het label Aeolus.
 1. Twee koninginnen van de Franse zang spelen hun sterkste troeven uit
  PREMIUM

  Twee koningin­nen van de Franse zang spelen hun sterkste troeven uit

  Dat er uit rivaliteit iets moois kan ontstaan, horen we op het nieuwe album Rivales van het label Alpha. Geïnspireerd door Madame Saint-Huberty (1756-1812) uit Straatsburg en Madame Dugazon (1755-1821) uit Berlijn (twee ongetwijfeld op gezette tijden met elkaar in de clinch liggende diva’s uit de achttiende-eeuwse Parijse operascene) zetten de sopranen Véronique Gens en Sandrine Piau - de twee actuele koninginnen van de Franse klassieke zang - hun schouders onder een indrukwekkend aria’s- en duettenprogramma.
 2. Juweel van een oriëntaals album geeft nieuwe prikkels en bruist van plezier
  PREMIUM
  Luister Mee

  Juweel van een oriëntaals album geeft nieuwe prikkels en bruist van plezier

  Vier jaar bestaat het Franse label Château de Versailles Spectacles nu en er zijn inmiddels 60 waardevolle cd’s en dvd’s verschenen. Alle reden voor International Classical Music Awards (ICMA) om het de titel ‘label van het jaar 2022' toe te kennen. Feest dus. En ‘Versailles’ viert het onder meer met het nieuwste album van de Canadese sopraan Florie Valiquette, getiteld: La Captive du Sérail (‘De gevangene van de harem’).