Volledig scherm
PREMIUM
© PR

Verdriet en opstandigheid van dichtbij en veraf

RECENSIE - Dit is een van meest bijzondere cd-recitals van de afgelopen jaren. De Franse pianist David Kadouch (1985) presenteert op het label Mirare onder de noemer ‘revolutie’ een aantal opmerkelijke muziekstukken die de tijd lijken stil te zetten. Een en ander wordt begeleid door een doorwrocht en prikkelend essay van Camille De Rijck.

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

Kadouch opent met Les Souffrances de la Reine de France (ook wel bekend als La Mort de Marie Antoinette) van Jan Ladislav Dussek (1760-1812). Dit evocatieve werk uit 1793 schetst de gemoedstoestand van Marie Antoinette in haar laatste levensfase, voor ze als slachtoffer van de Franse Revolutie haar hoofd onder de guillotine legt. We horen de voormalige koningin van Frankrijk afscheid nemen van haar twee kinderen, ijsberen in de cel, en de Almachtige aanroepen voordat de bijl naar beneden suist. Dat laatste, gruwelijke moment verbeeldt Dussek met een glissando over de toetsen. Van boven naar onder.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.