Robert Plane op Champs Hill Records.
Volledig scherm
PREMIUM
Robert Plane op Champs Hill Records. © Champs Hill Records

Vergeten Britse muziek wakker gekust door nieuwsgierige klarinettist

Luister meeEén van de zegeningen van de doorbraak van de cd in de jaren tachtig is wat mij betreft de grote uitbreiding van het repertoire. Je zou kunnen stellen dat sindsdien alle hoeken en gaten van de klassieke muziek tegen het licht zijn gehouden. Maar dat lijkt maar zo. De koek is nog lang niet op. Het avontuur lonkt zelfs als nooit tevoren. Luister maar naar de nieuwe release Reawakened van de klarinettist Robert Plane op Champs Hill Records.

0 reacties

 1. Nostalgische box zorgt voor weerzien met vaderlandse prominente musici
  PREMIUM
  Luister mee

  Nostalgi­sche box zorgt voor weerzien met vaderland­se prominente musici

  Of de grote maatschappijen nu hun magazijnen ruimen vanwege de pandemie of dat er andere redenen zijn? Ik weet wel dat de markt overstroomd wordt met verzamelboxen. Het maakt hamsteren op het gebied van de klassieke muziek mogelijk. Net uit is de collectie Eugen Jochum: The Choral Recordings on Philips. Alleen: niet fysiek uitgebracht in Nederland. Vreemd, want Jochum dirigeert hier onder meer het Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor.
 2. Grote vervoering en liefdesprikkels bij Zweedse componiste
  PREMIUM
  Luister mee

  Grote vervoering en liefdes­prik­kels bij Zweedse componiste

  Vrouwen en componeren: die combinatie is lang onderbelicht gebleven of zelfs weggemoffeld. Maar er valt wel degelijk veel te ontdekken, dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Een vrouwelijke evenknie van Bach is nog niet gevonden maar in de hoek van de romantici wordt het steeds meer dringen. We hadden al boegbeelden als Clara Schumann (1819-1896) en Cécile Chaminade (1857-1944) en nu zoemt het Zweedse label BIS in op ‘zijn’ Helena Munktell (1852-1919). Zij was in 1918 als enige vrouw medeoprichter van de Zweedse Componistenbond. Van haar muziek verschijnt dezer dagen de tweede cd ooit.
 3. ‘Parijs Stabat Mater’ van Haydn als kers op de taart
  PREMIUM

  ‘Parijs Stabat Mater’ van Haydn als kers op de taart

  De serie is nu compleet en wat een prachtcyclus is het geworden. Het label Aparté legt er eer mee in. Julien Chauvin (1979) en zijn Le Concert de la Loge combineren de Parijse symfonieën van Franz Joseph Haydn met werken van bijzondere collega’s uit de Franse cultuurmetropool en dat zorgt iedere keer weer voor verrassende perspectieven. Zeker ook als het gaat om de aanvullende vocale items. De musici besluiten de cyclus met een vijfde (dubbel)album waarop de Parijse versie uit 1781 van Haydns Stabat Mater van 1767 centraal staat in combinatie met de symfonieën nrs. 84 en 86.