Volledig scherm
© DG

Verhalenverteller met gitaar

RECENSIE - Bankemployé wordt verliefd op eigenares van stationsrestauratie, ze krijgen een kind, hij zorgt ervoor, zij runt de restauratie, zij gaat dood aan hartproblemen, hij blijft alleen achter en neemt de diner langs het spoor over. Dat is het plot van Diner by the train, het eerste liedje op Explodes and disappears van Walter Salas-Humara.

En dat is echt niet het enige dat het moet hebben van de verhalende stijl, zoals we die kennen uit de Amerikaanse traditie van folk en country.

Alternatieve country
Salas-Humara, inwoner van Florida met Cubaanse roots, wordt door zijn werk met de band The Silos gezien als een van de grondleggers voor de alternatieve country van de laatste drie decennia. Tegenwoordig is hij vooral solo actief, al wordt hij op zijn nieuwste plaat wel ondersteund door gastmuzikanten die meespelen en hebben meegeschreven aan de liedjes.

Episch
Zijn nieuwe materiaal, tien liedjes in totaal, is niet even hoogstaand als dat van de epigonen in het genre, zoals een Arlo Guthrie of een Bob Dylan. Zo pakkend of vindingrijk werkt hij zijn ideeën niet altijd uit. Niettemin volgt hij adequaat het voor hem uitgezette epische spoor. Voor wie van muziek met een verhaal houdt, een verhaal over mensen en dingen die gebeuren, waarover je je kunt verwonderen of waarmee je je kunt identificeren, is dit niettemin best verteerbaar.