Volledig scherm
PREMIUM
© PR

Verrassend opdrachtwerk met een scala van emoties steelt de show

RecensieActueler kan het niet: de beroemde Koningin Elisabethwedstrijd bij onze zuiderburen is nog maar net voorbij, of er ligt al een kek album ‘Queen Elisabeth Competition’ met winnaars en finalisten op het schap. Mooi, allemaal live opnamen van violisten met adrenaline die door de zaal giert. En toch.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Diezelfde zaal was het lang niet altijd eens met het juryoordeel. Dat komt vaker voor op prestigieuze concoursen, maar dit keer viel de kritiek wel heel erg op toen voorzitter Gilles Ledure de Amerikaanse Stella Chen als eerste prijswinnares aanwees. De aanwezige luisteraars hadden het liever de Canadees Timothy Chooi gegund. Hij kreeg nu een tweede prijs uitgereikt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Roel Dieltiens tast regelmatig de mogelijkheden van de cello af
  PREMIUM
  Luister mee

  Roel Dieltiens tast regelmatig de mogelijkhe­den van de cello af

  Op 20 oktober was het voorlopig voor het laatst live in Nederland te horen en wel in Eindhoven. Toen sloot het Orkest van de Achttiende Eeuw zijn uiterst succesvolle Don Giovanni tournee af. Weer een mijlpaal in een successtory die nu al decennia aanhoudt. Super genieten voor de vele fans, want zo intens en wervelend hoor je deze opera der opera’s zelden. Met dank ook aan de solisten en Cappella Amsterdam.
 2. ‘Wereldster’ Jordi Savall staat garant voor kleur en spanning in ‘militair oratorium’
  PREMIUM
  Recensie

  ‘Wereldster’ Jordi Savall staat garant voor kleur en spanning in ‘militair oratorium’

  Van Vivaldi’s oratorium Juditha Triumphans bestaan al best veel opnamen. Toch is deze nieuwe registratie vanuit de Parijse Philharmonie (15 oktober 2018) heel welkom. De 78-jarige dirigent Jordi Savall - volgens de NRC ‘de enige echte ‘wereldster’ in de wereld van de oude muziek’ - staat immers garant voor een uitvoering vol kleur en spanning. En dat is best een prestatie. Dit ‘Sacrum militare oratorium’ uit 1716 met zijn all-female bezetting sleept zich immers van de ene beschouwende aria naar de volgende.