Volledig scherm
© album

Vlakke Americana uit Zweden

RECENSIE - Scandinavië mag wat excentrisch liggen in Europa, Zweden is een land met een rijke internationale historie op het gebied van de popmuziek. ABBA schiet als eerste te binnen, vlak daarna Roxette, Ace of Bace of The Cardigans. Die Zweden doen niet alleen aan popmuziek omdat dat commercieel interessant is, hoor, ze maken popmuziek omdat ze dat net zo’n fijne kunstvorm vinden om zich te uiten als al die andere landen waar de bron ervan ligt of waar het ook is opgepikt.

Zo kan het dat je ook Zweedse artiesten tegenkomt die zich in het genre van de Americana trachten te onderscheiden, zoals bijvoorbeeld de hier te lande niet onbekende Kristian Mattson alias Tallest Man On Earth en ook First Aid Kit. De Zweedse folkie Gustav Leeb-Lundberg, die onder de artiestennaam By The Bluebird opereert, treedt in hun voetsporen. Hij nam eerder al eens een digital album op, maar reisde nu met tien eigen liedjes naar Woodstock om met hulp van twee van de Felice Brothers een cd te maken.

Melodie
By The Bluebird heeft een goed gevoel voor tekst en melodie. De liedjes zijn zonder uitzondering sterk. De nummers in combinatie met de stem van Leeb-Lundberg maken dat je sterk aan Lloyd Cole moet denken. Het materiaal heeft echter wel te lijden onder de nogal kale en vlakke productie. Daardoor weet By The Bluebird je toch niet echt te pakken.