Volledig scherm
PREMIUM
Lortzing © DG

Volop contrasten in Lortzings charmante operaouvertures

RecensieAlbert Lortzing (1801-1851) heeft een beetje de pech dat hij tegenwoordig nauwelijks meer buiten het Duitstalige spraakgebied wordt uitgevoerd. Jammer, want deze Berlijner had heel wat in zijn mars. Hij was acteur, zanger, dirigent, librettist en componist van zogenaamde Spieloper (met een mix van gesproken tekst en zang, in de trant van de Franse opéra comique). Zo schrijft hij de eerste opera die zich in een fabriek afspeelt, compleet met stakende arbeiders en vrijheidsliederen.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Dat is de opera Regina uit 1848, het jaar dat Europa in vuur en vlam staat en de volkeren denken dat er in politiek opzicht lente op komst is. Een kwart eeuw later zal Georges Bizet met zijn onsterfelijke Carmen over het meisje van de sigarettenfabriek in Lortzings voetsporen treden.

De ouverture van de sociaal geëngageerde opera Regina, die in zijn originele vorm pas in 1998 voor het eerst te zien was in Gelsenkirchen, vinden we terug op een interessante nieuwe verzamel-cd van Naxos. Zij bevat onder meer een bekoorlijke cellosolo, net zoals enkele ouvertures van Lortzings collega in Wenen: Franz von Suppé.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Bachs ‘Kerstoratorium’ met het beste uit twee werelden
  PREMIUM
  RECENSIE

  Bachs ‘Kerstora­to­ri­um’ met het beste uit twee werelden

  Natuurlijk zijn er legio uitvoeringen van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Maar de nieuwe release van Accentus Music heeft zeker bestaansrecht: het dubbelalbum biedt immers het beste uit twee werelden. Enerzijds de authentieke sound van Bachs eigen jongenskoor uit Leipzig, anderzijds de kwaliteiten van het op moderne instrumenten spelende topensemble uit diezelfde stad: het fameuze Gewandhausorchester.
 2. Franck op het grote kerkorgel en huiselijk knus op de ‘psalmenpomp’
  PREMIUM
  luister mee

  Franck op het grote kerkorgel en huiselijk knus op de ‘psalmen­pomp’

  Dit is een uitgave van de Stichting Orgelprojecten Nederland. Echt iets voor fijnproevers en hopelijk is die schare groot. De in het Gelderse Tricht wonende musicus Piet van der Steen (1943) schotelt de luisteraar op drie cd’s van het label Excellent Recordings niet alleen een uitgekiend beeld van het orgel- en harmoniumrepertoire van César Franck (1822-1890) voor, maar hij trakteert de liefhebbers ook op flink wat achtergrondinformatie.