Volledig scherm
PREMIUM
Lortzing © DG

Volop contrasten in Lortzings charmante operaouvertures

RecensieAlbert Lortzing (1801-1851) heeft een beetje de pech dat hij tegenwoordig nauwelijks meer buiten het Duitstalige spraakgebied wordt uitgevoerd. Jammer, want deze Berlijner had heel wat in zijn mars. Hij was acteur, zanger, dirigent, librettist en componist van zogenaamde Spieloper (met een mix van gesproken tekst en zang, in de trant van de Franse opéra comique). Zo schrijft hij de eerste opera die zich in een fabriek afspeelt, compleet met stakende arbeiders en vrijheidsliederen.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Dat is de opera Regina uit 1848, het jaar dat Europa in vuur en vlam staat en de volkeren denken dat er in politiek opzicht lente op komst is. Een kwart eeuw later zal Georges Bizet met zijn onsterfelijke Carmen over het meisje van de sigarettenfabriek in Lortzings voetsporen treden.

De ouverture van de sociaal geëngageerde opera Regina, die in zijn originele vorm pas in 1998 voor het eerst te zien was in Gelsenkirchen, vinden we terug op een interessante nieuwe verzamel-cd van Naxos. Zij bevat onder meer een bekoorlijke cellosolo, net zoals enkele ouvertures van Lortzings collega in Wenen: Franz von Suppé.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. ‘Wereldster’ Jordi Savall staat garant voor kleur en spanning in ‘militair oratorium’
  PREMIUM
  Recensie

  ‘Wereldster’ Jordi Savall staat garant voor kleur en spanning in ‘militair oratorium’

  Van Vivaldi’s oratorium Juditha Triumphans bestaan al best veel opnamen. Toch is deze nieuwe registratie vanuit de Parijse Philharmonie (15 oktober 2018) heel welkom. De 78-jarige dirigent Jordi Savall - volgens de NRC ‘de enige echte ‘wereldster’ in de wereld van de oude muziek’ - staat immers garant voor een uitvoering vol kleur en spanning. En dat is best een prestatie. Dit ‘Sacrum militare oratorium’ uit 1716 met zijn all-female bezetting sleept zich immers van de ene beschouwende aria naar de volgende.