Volledig scherm
PREMIUM
Vivaldi © PR

‘Wereldster’ Jordi Savall staat garant voor kleur en spanning in ‘militair oratorium’

RecensieVan Vivaldi’s oratorium Juditha Triumphans bestaan al best veel opnamen. Toch is deze nieuwe registratie vanuit de Parijse Philharmonie (15 oktober 2018) heel welkom. De 78-jarige dirigent Jordi Savall - volgens de NRC ‘de enige echte ‘wereldster’ in de wereld van de oude muziek’ - staat immers garant voor een uitvoering vol kleur en spanning. En dat is best een prestatie. Dit ‘Sacrum militare oratorium’ uit 1716 met zijn all-female bezetting sleept zich immers van de ene beschouwende aria naar de volgende.

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

Het duurt dan ook behoorlijk lang voordat dit aan de Bijbel ontleende epos culmineert in de onthoofding van de veldheer Holofernes door de joodse Judith en de aansluitende bevrijding van Bethel. Té lang, vonden velen die begin dit jaar de scenische opvoering door de Nationale Opera in Amsterdam bijwoonden. Zij kregen toen een omstreden, naar de Tweede Wereldoorlog verplaatste setting voorgeschoteld. Was getekend: Floris Visser, regisseur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.