Volledig scherm
Budapest Festival Orchestra, Czech Philharmonic Choir Brno, Iván Fischer - Tsjaikovski, Zesde Symfonie © PR

Zoveelste schot in de roos van maestro Fischer

RECENSIE- Vorige week vrijdag klonken de virtuoze Polovetser Dansen van Borodin nog temperamentvol en glorieus bij het Bachkoor Nijmegen en Het Gelders Orkest in de Nijmeegse Vereeniging. Inmiddels is er bij Channel Classics ook een splinternieuwe super audio opname uit Budapest verschenen en die brengt de liefhebber van Russische romantische muziek helemáál in de zevende hemel.

Ophitsend
Iván Fischer en zijn Budapest Festival Orchestra vormen uiteraard weer een ijzersterke combinatie. Ook in de samenwerking met het Czech Philharmonic Choir Brno, een koor dat we van diverse operareleases kennen, spatten de vonken er vanaf. De lieflijke koorklanken maar ook de pittige en ophitsende passages in dit kleurrijke dansintermezzo uit de opera Vorst Igor krijgen het volle pond. Mooie opnamekwaliteit ook.

Hoofdmoot
De hoofdmoot van deze cd vormt evenwel de Pathétique, de laatste symfonie van Tsjaikovski die vlak voor zijn dood in 1893 in première ging. Iván Fischer schetst hier de dramatische aspecten met groot elan maar legt de treurnis er ook weer niet te dik bovenop. Het orkest excelleert in nuances en emotie.

Strijkers produceren gouden klanken. De inbreng van de blazers levert een breed spectrum op: hij werkt als balsem na heftige tutti-momenten maar biedt ook prikkelend tegengas als het muzikale verhaal te sentimenteel dreigt te worden. Geen wonder dat de luisteraar helemaal meegesleept wordt. Je hoort de vertrouwde klanken als het ware met nieuwe oren. Zo verbluffend is het eindresultaat.

Eigenzinnig
Ik heb met name van de twee laatste delen genoten. Het Allegro molto vivace klinkt triomfantelijk in zijn hoofdthema. De finale is beklemmend, soms een tikkeltje eigenzinnig in de frasering. Maar wat zou dat? Je raakt er al luisterend nog intenser bij betrokken.

Hulde aan maestro Fischer voor het zoveelste schot in de roos!