Volledig scherm
Pergolesi, J. S. Bach - Stabat Mater en Cantates © PR

Pergolesi's Stabat Mater voor het eerst in gezelschap van Bachcantates

Luister meeMeestal staat het beroemde Stabat Mater van Pergolesi gecombineerd met andere werken van de vroeg overleden barokcomponist op cd. Het Franse kwaliteitslabel Harmonia Mundi voegt echter twee solocantates van Bach toe en dat is bij mijn weten nog nooit gebeurd.

Treurzang

Het levert een fraai programmatisch en artistiek geheel op. En dat is helemaal niet zo vreemd. Bach had immers een zwak voor de treurzang van de Heilige Maagd Maria bij haar gekruisigde Zoon zoals Pergolesi die aan het papier toevertrouwde. Zozeer zelfs dat hij de muziek verder uitwerkte en er een Duitstalige cantate van maakte (BWV 1083).

Op deze schijf horen we twee toppers uit de Oude Muziek, Lucy Crowe, sopraan, en Tim Mead, mannenalt, samen met het ensemble La Nuova Musica onder David Bates virtuoos aan het werk.

Engagement

Soms gaat het erg snel zoals in track 7 (Quae moerebat) maar het trekt wel de opmerkzaamheid. Net als het felle engagement in de meer dramatische passages. Ook het ensemble laat geen wensen onvervuld.

Kortom, een cd om ademloos van te genieten. Niet in het minst door de voortreffelijke, rijk getimbreerde solozang van Tim Mead in de Bachcantates BWV 54 en 170. Een hebbeding voor het aanstaande paasfeest, zoveel is wel duidelijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zuidelijke prediker met humor en realisme
    Recensie

    Zuidelijke prediker met humor en realisme

    Abe Partridge komt uit Alabama in het diepe zuiden van de Verenigde Staten, diende als predikant en nam als luchtmachtsoldaat deel aan missies in Irak en Afghanistan. Zijn stem heeft hij toch vooral gevonden als singer-songwriter, in de beste traditie van wat zijn land heeft te bieden op dat vlak. Hoor Partridge op zijn tweede cd Cotton fields and blood for days en je weet direct dat je te maken hebt met een artiest in het spoor van Tom Waits, Bruce Springsteen, Woody Guthrie en de countrytroubadours met hun verhalende stijl.