Volledig scherm
Vlnr Niels Gijsbers, Natalie van der Aa, Bart van Kraaij en Lenie Ratelband. © Bert Beelen

Agoratheater in Druten gaat met jonge programmeur op zoek naar jeugdig publiek

DRUTEN - Het mag sneller en jonger in het Agoratheater in Druten. En de bezoekers moet nog meer in de watten worden gelegd. De nieuwe programmeur, Natalie van der Aa (23) uit Wamel - zelf nog lekker jong - mag dat voor elkaar boksen. 

Zij is per 1 januari Lenie Ratelband opgevolgd  als voorvrouw van het theater.  Voor het komende seizoen zijn er al ongeveer 50 voorstellingen geboekt in het Agoratheater. Van der Aa moet er nog 10 tot 15 bijboeken. Ze zou graag youtubers als Nienke Plas of Kaj Gorgels op haar podium willen. ,,Die zijn heel populair onder jongeren op het internet. Dat publiek hoop je dan ook binnen te halen.”

Culturele instelling

Tegelijk met de aanstelling van Van der Aa slaat de culturele instelling een nieuwe weg in. Het theater en cultureel centrum D'n Bogerd, waar het gevestigd is, worden één organisatie. Voor het publiek betekent het vooral meer service en horeca.

Het theater houdt wel zijn eigen programmering en een leger aan vrijwilligers. Maar Van der Aa staat niet meer alleen aan het roer, zoals Ratelband. Het theater wordt mede gerund door Niels Gijsbers en Bart van Kraaij, de beheerders van D'n Bogerd. Het driemanschap verdeelt de taken, waarbij Van der Aa vooral het theaterprogramma vult, de vrijwilligers en de marketing behartigt. Gijsbers en Van Kraaij verlenen hand- en spandiensten en managen vooral het zakelijke gedeelte.

Hap en stap

Het voordeel is volgens Gijsbers dat activiteiten als ‘hap en stap’ - eten en drinken in combinatie met een voorstelling - gemakkelijker te organiseren. Er kan steeds voldoende horecapersoneel zijn zodat bezoekers  een complete avond vermaak met voor- en nazit geboden krijgen. Er komt waarschijnlijk één vaste horecakracht bij. Ook is het handig dat er bij het online boeken van tickets de Agoravoorstellingen en de Bogerdoptredens in één systeem terechtkomen. Ook is de theatertechniek gemakkelijker te coördineren. 

Van der Aa is met haar 23 jaar, erg jong. ,,Leeftijd is maar een getal”, meent zij. Ze werkte korte tijd bij een theater in Maastricht en liep daarvoor stage in Tilburg en maatschappelijke stage in D'n Bogerd. ,,Ik heb heel veel praktijkopdrachten gedaan. Naast programmamakers gestaan, gastvrouw geweest, tickets verkocht. Ik heb alle afdelingen gezien.” Voor D'n Bogerd was haar theatermarketing-achtergrond belangrijk. Ratelband wilde per se een opvolgster die goed is in marketing. Van der Aa wijst ook op haar band met Maas en Waal. ,,Ik kom hiervandaan en dit is mijn passie.” Gijsbers: ,,Natalie wordt niet voor de leeuwen gegooid. We hebben bewust niet een nieuwe Lenie gezocht. Wij worden met zijn drieën de nieuwe Lenie Ratelband.”

Belang

Ratelband benadrukt het belang van de 85 vrijwilligers voor het Agoratheater. ,,Zonder hen lukt het niet.” Als er in de toekomst meer gezamenlijke producties van D'n Bogerd en het Agoratheater komen, moet de positie van de vrijwilligers worden gewaarborgd, vindt de vertrekkende theaterbazin.  De constructie tot nu toe was dat het Agoratheater de theaterzaal voor een bepaald aantal voorstellingen afhuurde en dat daarnaast D'n Bogerd er zelf een aantal optredens of bijeenkomsten plande. Nu komt dat alles in één hand. 

Gijsbers en Van Kraaij traden drie jaar geleden als beheerders aan, na een bestuurlijke en financiële crisis bij D'n Bogerd. ,,We hebben sindsdien veel positieve dingen bereikt”, zegt Gijsbers. ,,Dit is een prachtige nieuwe stap. We streven naar het ultieme avondje uit.”

Naar de 10.000 bezoekers per jaar

Het Agoratheater heeft nu 7.000 bezoekers per jaar en wil naar 10.000 bezoekers. Dat gaat het komend seizoen nog niet lukken. Maar moet in een aantal jaren worden bereikt. In 2018 haalde het theater zijn 200.000-ste bezoeker binnen. 

Het Agora Theater wil zijn aanbod te verbreden. Er moeten enerzijds meer kinderen en jongeren in het theater komen, en anderzijds meer senioren. Bovendien wil het meer voorstellingen op podium brengen met wortels in de streek.

D’n Bogerd is een multifunctioneel gebouw. Het herbergt een theaterzaal, een feestzaal (de Boudewijn de Grootzaal), de bibliotheek, een foyer met bar en lunchcafé en een aantal af te huren kantoor- en vergaderruimtes. Het gebouw opende in 2002 zijn deuren.

Volledig scherm
Natalie van der Aa, theaterprogrammeur. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal