Alphenaars gestraft voor bedreiging en belediging

ALPHEN - ,,Ik vind sowieso dat we al genoeg gestraft worden", zo luidt het laatste woord van een 33-jarige Alphenaar in de rechtbank. Hij staat samen met twee anderen - een 49-jarige man en een 25-jarige vrouw - terecht voor het beledigen en bedreigen van twee ambtenaren op het woonwagenkamp in Alphen, waar ze wonen. 

Irma van Teunenbroek

In februari van dit jaar gaat het mis op het woonwagenkamp aan de Wamelseweg in Alphen. Twee gemeentelijke ambtenaren komen het terrein op om foto's te maken. Dat gebeurt regelmatig. Ze controleren het terrein; hebben de bewoners inderdaad alles weggehaald zoals de gemeente dat heeft aangegeven.

Vaak controle

Er zijn zogenoemde 'lasten onder dwangsom' aan de bewoners opgelegd: ze moeten verschillende spullen, bouwsels en een woonwagen van het terrein verwijderen. Zaken die volgens de gemeente niet bij het bestemmingsplan horen. Iedere dag dat dit niet gebeurt, kost de bewoners geld. De ambtenaren komen iedere paar dagen controleren. De verdachten vinden dat hun privacy wordt aangetast. En om de paar dagen politieauto's voor de deur, doet hun imago geen goed. Ze vinden het onterecht dat zaken die ze soms al 20 jaar op het terrein hebben staan, nu ineens moeten worden weggehaald. De spanning stijgt en de frustratie groeit. 

Vlam in de pan

Als twee ambtenaren op de bewuste dag in februari samen met twee politieagenten het terrein op komen, slaat de vlam in de pan. De 49-jarige verdachte komt aanrijden, stapt uit en schopt een iPad uit de handen van een van de ambtenaren. De 33-jarige verdachte neemt een dreigende houding aan, belemmert de ambtenaren de weg en roept ze van alles toe; hij 'gaat nog liever dood dan dat ze zijn terrein op komen'. De 25-jarige vrouw raakt van streek en scheldt de mannen van de gemeente uit. Op enig moment wordt het zo dreigend, dat een van de politiemannen uit voorzorg zijn wapen trekt.

Vete

De bewoners van het woonwagenkamp spreken van een vete tussen hen en de burgemeester. Althans, de vorige. De gemeente wilde niet eens meer met hen praten, vertelt de advocate. De nieuwe Burgemeester is volgens het viertal een heel ander verhaal. Ze zijn weer in gesprek en de ambtenaren zijn inmiddels alweer meerdere keren gekomen om het woonwagenkamp te bekijken. Dat verloopt allemaal harmonieus.

Ambtenaren moeten zonder angst werk kunnen doen

De rechter benadrukt meerdere malen dat hij begrijpt dat emoties hoog kunnen oplopen, maar dat dit niet moet leiden tot belediging en bedreiging van mensen, en ambtenaren in het bijzonder. ,,Zij krijgen de opdracht van de gemeente om hun werk te doen, dat moet kunnen zonder angst te hebben en in een bedreigende situatie te belanden."

Waarschuwing

De 49-jarige Alphenaar krijgt een dag cel met vooraftrek. De 25-jarige vrouw krijgt een voorwaardelijke boete van 150 euro. Alleen als ze binnen twee jaar weer de fout in gaat, moet ze het bedrag betalen. De 33-jarige Alphenaar krijgt een taakstraf van 30 uur, onvoorwaardelijk. De rechter: ,,Laat dit een duidelijke waarschuwing zijn. Gebeurt er weer iets vergelijkbaars, dan gaan we praten over gevangenisstraffen". 

Volledig scherm
Rechtbank in Arnhem © Flip Franssen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Maas en Waal