Volledig scherm
Het alternatieve plan voor omgekeerd inzamelen, dat binnen de Wijchense politiek leeft: behoud de grijze kliko. © Peter van Huijkelom

Alternatief afvalplan Wijchen: keuze om grijze kliko te houden

WIJCHEN - Wijchenaren moeten kunnen kiezen om hun grijze restafvalkliko te behouden óf hun restafval naar één centrale, ondergrondse container te brengen. Daarnaast moet het gft-afval in de groene kliko 's zomers niet om de week maar wekelijks worden opgehaald. 

Dit voorstel behelst in hoofdlijnen het alternatieve afvalplan waar de fracties Kernachtig Wijchen en VVD mee gaan komen. Deze twee partijen hebben al bijna een meerderheid in de Wijchense gemeenteraad. 

In december is in Wijchen een hevige discussie losgebarsten over het omgekeerd inzamelen, dat de gemeente op 1 juni wilde invoeren. Een petitie tegen dit 'omgekeerd inzamelen', waarbij al het herbruikbare afval aan de deur wordt opgehaald en de burger zelf het restafval naar één centrale locatie in de buurt moet brengen, werd al bijna 2.800 keer getekend. Het massale protest was voor Kernachtig Wijchen en de VVD reden om rond de kerst te pleiten voor uitstel van het afvalplan.

Procedure stopzetten

Volledig scherm
Martijn Verharen © DG

Beide fracties komen nu met een alternatief, dat in eerste instantie uitgaat van behoud van de huidige situatie. ,,En we de procedure voor het omgekeerd inzamelen dus stopzetten", zegt Kernachtig Wijchen-raadslid Martijn Verharen. ,,Daarna willen we twee dingen toevoegen: de burger mag zelf en per voordeur kiezen of de grijze kliko behouden blijft dan wel dat de vuilniszak toch weggebracht wordt. Daarnaast zou de grijze kliko minder vaak opgehaald kunnen worden, maar de groene gft-container in de zomer juist vaker." 

Quote

Ik raak er steeds meer van overtuigd dat 95 procent van de Wijchena­ren het slepen met vuilniszak­ken niet ziet zitten.

Martijn Verharen, raadslid Kernachtig Wijchen

Zowel die keuzemogelijkheid als het vaker gft-inzamelen in de warme maanden gaan extra geld kosten. Verharen: ,,Klopt, de verlaging van de afvalstoffenheffing - zoals bedacht bij het omgekeerd inzamelen - zal niet door kunnen gaan. Maar ik ben er van onvertuigd dat 95 procent van de Wijchenaren niet wil gaan slepen met hun restafvalzakken. Alle borrels en feestelijke bijeenkomsten rond de kerst en jaarwisseling hebben dat gevoel bij mij alleen maar sterker gemaakt: het omgekeerd inzamelen stuit op enorme weerstand onder de bevolking. Wat dat betreft: er kan geen communicatieplan op tegen de hele discussie die is ontstaan; iedereen heeft het er over in Wijchen." 

Kernachtig Wijchen en de VVD gaan komend weekend hun alternatieve voorstel aan de andere fracties voorleggen. Wethouder Titus Burgers, die vooralsnog vasthoudt aan het omgekeerd inzamelen, wil nog niet reageren op het alternatief totdat dit formeel is gepresenteerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal