De rechter schrapte de boete voor de geschrokken paardrijdster op Landgoed Leur.
Volledig scherm
De rechter schrapte de boete voor de geschrokken paardrijdster op Landgoed Leur. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Boete voor amazone die paard verboden bos in zag rennen geschrapt

WIJCHEN/ LEUR - Je rijdt rustig met je paard langs het bos. En plots heb je te maken met een hevig geschrokken viervoeter die op de vlucht slaat; en dan ook nog met een bewapende boa (buitengewoon ambtenaar). Wat je uiteindelijk 90 euro boete oplevert: het paard holde naar een plek waar die niet mag komen.

Het overkwam een 33-jarige Wijchense, die tezamen met een 17-jarige amazone op 31 maart vanuit een naburige manege met de paarden was gaan rijden. 

Deze week kwam haar zaak voor de politierechter, omdat ze de 90 euro boete die ze kreeg - het paard bevond zich op niet-toegankelijke paden van Landgoed Leur - van de gekke vond.

Uitlegpraatje

Quote

De meiden hadden de schrik nog in de benen, staat daar ineens een Boa met pistool half uit z'n holster voor je.

Zegsman van paardrijdster die boete kreeg

Tijdens de rit schrok één van de paarden, die de reguliere route geblokkeerd zag door een tractor en een vrachtwagen. Er waren die dag kap- en onderhoudswerkzaamheden in het bos. Het dier zag maar één uitweg: dwars het bos in.

Maar toevallig kwam daar ook de boa annex boswachter aanfietsen en die zag beide dames op hun paarden op een plek waar dat strikt verboden is. En die toezichthouder had - zo zei een vertegenwoordiger van de Wijchense in de rechtszaal - bepaald geen zin in een uitlegpraatje. ,,Beide paardrijdsters hadden de schrik nog in de benen van de vluchtactie van de paarden, zien vervolgens een Boa mét pistool half uit z'n holster hangend en wapenstok ernaast naar hun toekomen. Hij zei alleen maar 'ik ga jullie verhoren en je hebt recht om een advocaat te spreken'. Toen sloegen die meiden ook dicht.’’ Want van het afleggen van een verklaring kwam in het bos vervolgens helemaal niks terecht.

Dus viel de boete van 90 euro rauw op het dak. ,,Terwijl iedereen op die stal weet dat je niet met je paard dwars door het bos gaat. Dat doet ook nooit iemand’’, wist de vertegenwoordiger te melden.

Gebruikelijk

In de rechtszaal constateerde de rechter dat de Boa feitelijk gelijk had: het paard liep in het bos op een plek waar dat niet mocht en dat er naar een advocaat werd verwezen is, aldus de rechter, nu eenmaal gebruikelijk.

Maar de officier van justitie zag al snel in dat het hier niet om kwade opzet ging. ,,Dat het paard in het bos liep, was an sich fout. Maar de omstandigheden zijn nu ook helder en ik kan me de schrik voorstellen. Wat mij betreft schuldig zonder straf.’’ De rechter ging daar in mee.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal