Volledig scherm
De in klei verpakte kano in een houten bekisting wordt vervoerd naar de werkplaats. © Eveline Van Elk

Boomstamkano bloot te zien in Romeinenweek

ALPHEN - De boomstamkano uit de Romeinse tijd die in het  zandwingebied tussen Alphen en Dreumel in de Maasuiterwaarden is gevonden, is binnenkort naakt. Archeologieproject Expeditie over de Maas ontdoet de kano dezer maanden van de kleilaag die er nog omheen zit. 

Volledig scherm
De in klei verpakte kano in een houten bekisting wordt vervoerd naar de werkplaats. © Eveline Van Elk

Op zaterdag 11 mei, in de Romeinenweek, wordt de kano onthuld. Volgens archeoloog Nils Kerkhoven uit Dreumel, die de Expeditie heeft opgezet is ,,een van de best bewaard gebleven Romeinse vaartuigen ooit in Nederland gevonden”. 

Het ontkleden van het vaartuig wordt gedaan door vrijwilligers die zich  hiervoor konden aanmelden. Het project wordt gesteund door ontzanderscombinatie Nederzand, stichting Batavialand en Archeohotspots, een organisatie voor publieksarcheologie.

De 10 meter lange kano is in 2016 door leden van Expeditie Over de Maas in de uiterwaarden ontdekt. In het voorjaar van 2018 is zij in blok gelicht: met een flinke laag klei eromheen. Die halen de vrijwilligers er in tien ‘ontkleedsessies’ vanaf.

Voorafgaande aan de onthulling om 14.00 is er een korte presentatie van de ontdekking, verkenning en de berging. Tijdens deze middag is het archeologisch depot van Expeditie over de Maas geopend voor publiek. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal