Volledig scherm
ANP Marcel van Hoorn © ANP

Bouw Winssense kippenstal voor de rechter

WINSSEN - Het is nog altijd niet zeker of ondernemers Jan Hendriks en Stijn Derks een vleeskuikenbedrijf met bijna 85.000 dieren mogen bouwen aan de Winssense Begijnenstraat.

De Arnhemse rechter bekijkt nu of de gemeente Beuningen terecht een omgevingsvergunning voor de onderneming heeft afgegeven. De provincie vindt alvast dat aan geldende natuurregels wordt voldaan.

Ammoniak

Omwonenden van de Begijnenstraat, die net ten noorden van Knooppunt Ewijk ligt, en de Vereniging Leefmilieu uit Nijmegen zijn tegen de komst van het bedrijf. Die wijzen op de verwachte toename van de ammoniakuitstoot en de grotere bedrijvigheid in het gebied. 

,,We hebben niks tegen de ondernemers'', zegt buurtbewoners Fred Roelofs, één van de bezwaarmakers. ,,Alleen vinden we dat de omgeving wel een keer genoeg belast is met bedrijven, zandwinning en de A50. Er moeten straks veel vrachtwagens  over dat kleine weggetje. We zijn ook bang voor stank en de verpreiding van ziektes.''

Varkens

Aanvankelijk zou varkenshouder Hendriks op de locatie een varkensbedrijf bouwen voor 4.500 dieren. De gemeente zag al sinds de jaren negentig graag dat hij zijn stal van de Geerstraat, dicht bij de bebouwde kom, naar de Begijnenstraat verplaatste. Omwonenden vochten, tevergeefs, tot aan de Raad van State tegen de komst van de varkens. Toch kwamen die er niet. Inmiddels is de ondernemer op leeftijd, is het bedrijf aan de Geerstraat gestopt, en ziet hij geen toekomst meer in de varkenshouderij. Vandaar dat hij nu optrekt met Derks om aan de Begijnenstraat een pluimveeonderneming te starten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal