Volledig scherm
Acht brandweerposten raken hun tweede tankspuitauto kwijt.

'Brandweer is straks met minder wagens wel sneller'

BENEDEN-LEEUWEN - Acht brandweerposten raken hun tweede tankautospuit kwijt. Alleen Wijchen en Tiel houden die. Dat betekent een bezuiniging op materiaal en vrijwilligers. Maar de brandweer is volgens het nieuwe Brandweerzorgplan straks wel sneller.

De brandweer Gelderland-Zuid heeft 36 brandweerposten met een tankspuitauto waarvan de bemanning voornamelijk uit vrijwilligers bestaat. Alleen in Nijmegen en Tiel werken beroeps. Volgens het nieuwe brandweerplan blijven alle brandweerposten behouden. Druten, Groesbeek, Beuningen, Culemborg, Maasdriel, Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen verliezen wel hun tweede tankspuitauto. 

Oefenen

Volgens brandweercommandant Dennis van Zanten en Hans Beenakker - burgemeester van Tiel en portefeuillehouder brandweer bij de Veiligheidsregio - wordt de brandweerinzet er desondanks beter op. Dat komt doordat voor het eerst precies in kaart is gebracht hoe het zit met de opkomsttijden. ,,Waar die niet worden gehaald, investeren we in aanvullende maatregelen. Daar gaan we een behoorlijke verbetering boeken’’, belooft Beenakker. Meer chauffeurs in een ploeg, precies weten waar blusmiddelen zijn en vaker ter plekke oefenen zijn voorbeelden van maatregelen.

Andere kazerne

Als extra handen nodig zijn, rijdt een tweede tankautospuit uit. Die komt nu vaak vanaf dezelfde brandweerpost. ,,Straks regelen we het zo dat die vanuit een andere kazerne rijdt’’, zegt Van Zanten. ,,Het betekent dus niet dat die niet komt, hij komt alleen ergens anders vandaan.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal