Volledig scherm
De rechter laat over anderhalve maand weten wat hij van de Drutense duiven- en vliegenstrijd vindt. © Phil Nijhuis

Burenstrijd over vliegenhinder Druten 'vol emotie' bij rechter

DRUTEN/ARNHEM - ,,Wij willen gewoon buiten zitten in de zomer!" Nadrukkelijk en bijna wanhopig herhaalde het Drutense echtpaar Van der Donk deze hartenkreet dinsdag voor de Arnhemse bestuursrechter, waar ze samen met een gemeentelijke delegatie en hun buurman, het gemeenteraadslid Wil van den Dobbelsteen, waren. Het was het zoveelste bedrijf in een langslepend conflict met duivenstront en vliegenplagen als hoofdingrediënten.

Aanleiding voor deze rechtszaak was de eis van Van den Dobbelsteen dat hij werd bevrijd van de dwangsom die de gemeente hem had opgelegd. Met deze stok achter de deur werd hij namelijk verplicht om van april tot november maatregelen - vliegenstrips en bestrijdingsmiddelen - te nemen tegen de zomerse vliegenplagen die de tuin van zijn buren teisterden. Volgens het Kennis- en Adviescentrum Dierenplagen uit Wageningen vonden die hun oorsprong in de mest van zijn duivenhok. Eind september 2017 stelde een BOA echter vast dat er desondanks nog steeds veel te veel vliegen waren.

Luwte

Quote

De sociale impact is groot: onze kinderen komen 's zomers niet meer omdat we binnen moeten blijven zitten.

Familie Van der Donk.

Omdat hij had voldaan aan de opgelegde verplichtingen, concludeerde Van den Dobbelsteen dat de oorzaak van de overlast niet in zijn duivenhok kon liggen. Eerder zag hij als boosdoeners een nabijgelegen rioolpomp, het naastgelegen bos en vooral de overkapping in de tuin van de buren zelf. ,,Vliegen vinden die luwte fijn", stelde hij en mede omdat hij zelf geen last van vliegen had, kon volgens hem de dwangsom van tafel.

Hij beklaagde zich erover dat hij op straat werd aangesproken over deze kwestie. ,,Ik moest als gemeenteraadslid mijn verantwoordelijkheid nemen",  zo kreeg hij te horen. ,,Als hij één vliegenstrip ophangt, heeft al gedaan wat hij moet doen,” bracht het echtpaar Van der Donk daartegenin. ,,En dat is juist te weinig." De ellende is volgens hen begonnen toen de hobby van Van den Dobbelsteen veranderde in een duivenfokkerij. Vanaf toen vlogen de duiven - 80 á 90 stuks - niet meer vrij rond en deponeerden ze hun uitwerpselen in het hok, waardoor een goede voedingsbodem voor vliegenlarven ontstond. ,,De sociale impact is groot", verzuchtten ze. ,,Zo komen onze kinderen zomers nooit langs want we moeten dan allemaal binnenblijven. En dat geldt ook voor twee andere buren." Uit angst voor een conflict met het gemeenteraadslid zouden die zijn afgehaakt bij de gemeenschappelijke gang naar de gemeente om de overlast aan de kaak te stellen.

Buurtbemiddeling

,,Ik zie heel veel emotie," stelde de rechter vast en ze probeerde tevergeefs de partijen via buurtbemiddeling tot een gesprek te bewegen. Daar zag Van den Dobbelsteen het nut niet van in. ,,Niet ik maar zíj hebben een probleem", vond hij. ,,En dat kan ik niet oplossen." Van der Donk: ,,Dat is nou net het probleem."

Uitspraak over zes weken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal